terug

De Achelse Kluis: Wandelen langs stukjes Achelse geschiedenis.

Wandelen in het natuurgebied rond abdij de Achelse Kluis, dat is stappen door mooie natuurgebieden. Maar ik snuif er ook heel wat lokale geschiedenis op. In deze streek vind je namelijk niet alleen de Kluis, maar ook het achttiende-eeuwse waaghuis ‘De Waag’, de molen Den Tomp uit 1630 en de zeventiende-eeuwse Beverbeekhoeve.

Tekst en beeld: Maaike Van Robays | @ga_eens_wandelen

Het pad langs de Warbeek, in de buurt van de Achelse Kluis

Struinen langs de Warmbeek

Ik start mijn route bij Sint-Benedictusabdij van Achel, die in de volksmond ook wel bekendstaat als de Achelse Kluis. Deze is tegenwoordig vooral bekend om het gelijknamige bier Achel, dat hier sinds 1998 weer gebrouwen wordt. De abdij ligt tegen de Nederlandse grens aan, in Belgisch Limburg. Ik stap letterlijk de landsgrens over, want mijn auto staat, iets verderop, op Nederlands grondgebied geparkeerd.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Ik wandel langs de Kluizerdijk om even verderop de Warmbeek over te steken. Het pad loopt langs bloemrijke weides. Onder het lopen kijk ik ook even achterom, wat mij een mooi zicht op de abdij oplevert.

Na mijn passage langs de Warmbeek trek ik het dennenbos op Domein De Bever in, waar ik danig onder de indruk ben van de mooie natuur. Het pad brengt mij naar een prachtige waterplas. Het afgelopen jaar werden hier grote natuurherstelwerken uitgevoerd, in de hoop dat onder andere de zeldzame heikikker hier zijn thuis zal vinden.

wandelen rondom de Achelse Kluis

Plezier op het trekvlot

Eenmaal in het bos loop ik een stuk langs het Beverpad, een plezante belevingsroute voor jong én oud. Het brengt mij naar een leuk rustplekje, met een grote houten stoel op het water. De perfecte plaats voor een lunchpauze.

Ik wandel verder langs een bessenkwekerij. Hier kan je in de zomer lekkere bessen komen plukken. Ik wandel terug langs de grote vijver, waar ik via een trekvlot het water oversteek. Hoe heerlijk is dit! Ik laat het kind in mij los en ga nog een paar keer op en neer over het water. Zalig!

Entertainment in overvloed

De wandeling komt weer uit op de Warmbeek. Verderop wil ik de waaghals uithangen door de beek via een touwenparcours over te steken. Ik probeer het even uit, maar kies er al snel voor om toch maar op zeker te spelen en enkel voor een foto aan de touwen te hangen. Liever dat dan natte kleren.

Mijn avonturen op het parcours boven het water

Het pad leidt mij uit de bossen langs ’t Mulke, een watermolen waar ik een lekker hoeve-ijsje eet. Hier start ook een ‘Planetenpad’ dat door de stad Hamont-Achel en sterrenwacht Noorderkroon aangelegd werd.

En dan is het tijd voor wat lokale geschiedenis. Ik kom voorbij de restanten van De Waag, waar in de 18de-eeuw verplicht het graan uit de dorpen Achel, Lille en Hamont gewogen werd. Langs een immense bomenlaan passeer ik vervolgens het oudste gebouw van Hamont-Achel, de Beverbeekhoeve. Deze historische boerderij werd al in 1360 voor het eerst vermeld, maar het huidige gebouw dateert uit de zeventiende eeuw. Ik loop het laatste stuk van mijn route over een mooi pad onder de kastanjebomen door en sta iets later weer terug aan de Achelse Kluis.

Routebeschrijving:

Ik wandelde langs de volgende knooppunten: 105 – 106 – 104 – 103 – 193 – 190 – 188 – 192 – 181 – 182 – 174 – 172 – 173 – 183 – 116 – 186 – 115 – 112 – 110 – 108 – 106 – 68 – 105

Over de auteur

Hallo, ik ben Maaike en ik wandel ontzettend graag.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik het wat moeilijk had op mijn werk. Ik zocht een manier om alle stress van mij af te zetten en tot rust te komen. De oplossing vond ik in het wandelen. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Door te wandelen ging ik terug voor mezelf zorgen; ik nam de tijd om te ontspannen, om te bewegen en om in de frisse buitenlucht te zijn.

En zo is @ga_eens_wandelen geboren, mijn eigen website. Om mensen te inspireren om hetzelfde te doen én om leuke wandelplaatsen met hen te delen. Geniet jij ook zo van wandelen? Super! Want: wandelen is de haast uit je hoofd halen en alles even laten lopen!


Bekijk ook deze items