terug

De balans opmaken

Het was 1 januari 2020 en wat zou het een raar jaar worden, maar dat wisten we toen nog niet. Net als iedereen ging ik ook aan de slag met goede voornemens.  Ik wilde in 2020 1.000 kilometer wandelen.

Tekst & beeld: Ellen Kamphuis

de balans opmaken

Ik wandel al een paar jaar, maar het aantal kilometers heb ik eigenlijk nooit bijgehouden. Meten is weten, dus installeerde ik de app van Endomondo op mijn mobiel. De uitdaging kon beginnen! 1.000 kilometer in een jaar is ongeveer 80 kilometer per maand. Dat moest best te doen zijn met alle tochten en wandelevents die al in mijn agenda stonden. Ik keek men name uit naar de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse die in ons eigen dorp Diever plaatsvindt. Altijd een feestje om mee te doen! Ook stond de Amsterdam City Walk weer op het programma en de tochten van wandelvereniging DOS Dwingeloo, waar ik lid van ben. Helaas, langzaam verdwenen vanwege corona steeds meer wandeltochten uit mijn agenda. “Hoe ga ik dan aan die kilometers komen,” dacht ik?

Vaste rondje

Om toch genoeg kilometers te maken, ging ik door de week op mijn vrije dagen (woensdag en vrijdag) vaak een rondje Diever wandelen. Vanaf half maart kwam daar ook de zaterdag bij. Zo kon ik gelijk even mijn hoofd leegmaken na een week van thuiswerken en thuis-juf zijn voor mijn zoontje.  Soms liep ik alleen, maar vaak wandelde ik met één of meerdere wandelmaatjes. In tijden dat de horeca gesloten was, nam ik mijn thermoskan en iets lekkers mee voor onderweg. Ook dat heeft natuurlijk zijn charme.

de balans opmaken

Alternatieve Wandelvierdaagse

De maanden april, mei en juni liep ik de meeste kilometers (200 kilometer per maand). In augustus was het te warm om te lopen, maar de herfstmaanden trokken dat weer recht. In juli bereikte ik mijn doel van 1.000 kilometer al, toen ik samen met zoontje Mart (11 jaar) meedeed aan de Alternatieve Wandelvierdaagse. Vier dagen liepen we 10 kilometer per dag in de eigen omgeving. Een mooi prestatie van Mart, die werd beloond met een medaille.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Nieuwe routes in eigen omgeving

Elke week zocht ik op diverse sites naar leuke tochten. Ik ontdekte een grote verscheidenheid aan routes dichtbij huis.  Zo had je “de Ster van Dwingeloo” (5 wandelingen van ca. 20 kilometer in de omgeving van Dwingeloo), NS-wandelingen, Trage Tochten, Knapzakroutes, Dwingeler Ommetjes en het Drenthepad.  Ook heb ik de wandelknooppunten ontdekt waarbij je zelf een route kan maken. Meestal liep ik dus in mijn eigen provincie (Drenthe) en soms een uitstapje net over de provinciegrens in Overijssel en Friesland. Ik kwam op zoveel plekken die ik niet kende en die mij verrasten. Je gaat je eigen omgeving hierdoor wel meer waarderen.

de balans opmaken

Mijn top 6 van wandeltochten in 2020:

  • NS-wandeling Woldberg Steenwijk
  • NS-wandeling Assen
  • Trage tocht Orvelte
  • Dwingeler Ommetje Leda (Lhee)
  • Knapzakroute Frederiksoord en Wilhelminaoord
  • ANWB de Emmerdennen (5 hunebedden)

Met de maand december nog te gaan heb ik inmiddels 1.629 km gelopen. Wie had dat gedacht? Nou, ik zeker niet! Ik ben er dan ook best wel trots op. Het was een geweldig wandeljaar maar wat zijn mijn doelen voor 2021?

Doelen voor 2021

Doel 1: ik heb in 2020 veel gedoe gehad met mijn wandelschoenen. Inmiddels staan er drie paar dure schoenen in mijn schoenenkast maar elke schoen heeft zijn eigen probleem. Ik wissel dus vaak van schoen en daardoor gaat het wel, maar ideaal is dit natuurlijk niet . In 2021 wil ik daarom op zoek naar de juiste schoenen.

Doel 2: ook staat de doelstelling van 1.000 kilometer weer.

Doel 3: als echte Drent moet je natuurlijk de hunebedden in de provincie hebben gezien. Ik heb er dit jaar 15 gezien, dus nog 37 te gaan. Bij voorkeur natuurlijk al wandelend.

Hopelijk kunnen we in 2021 weer een aantal georganiseerde tochten gaan lopen. De sfeer en gesprekken met andere wandelaars heb ik dit jaar toch wel gemist.

Op naar een mooi wandeljaar!

 


Bekijk ook deze items