terug

De ontdekking van Noord-Brabant deel 1

Landgoed de Hoevens2Ik wandel al heel wat jaren en heel veel in Nederland. Bij het plannen van de volgende wandelvakantie zie ik een blinde vlek op mijn wandelkaart: Noord-Brabant. Toegegeven, ik heb er wel gewandeld, maar in vergelijking te weinig. Mijn bestemming voor deze vakantie is meteen duidelijk. Ik en hond Rosa beginnen in Alphen, op Natuurkampeerterrein Landgoed De Hoevens met de Regte Heide in de achtertuin en zakken daarna af naar Natuurkampeerterrein Witrijt bij Bergeijk, om de Kempen te ontdekken.

 

Gewicht op de rug

Landgoed de Hoevens4Een deel van de reis zal ik met bus en trein afleggen, maar er blijven nog veel kilometers over om van een bushalte naar de camping te lopen. Het is al flink warm en mijn rugzak is net wat te zwaar; een bekend euvel, op vakantie gaan met een grote hond betekent ook kilo’s voer meenemen. Maar ik heb er iets op gevonden! Rosa heeft haar eigen rugzak, van het hondenoutdoormerk Ruffwear. Deze vakantie ga ik haar laten wennen aan de tas met een kilootje aan elke kant.

Rosa heeft er geen enkele moeite mee, sterker nog, ze loopt stukken beter met de rugzak om. Helemaal in de werkstand. Handig! Ze kan er mee over de grond rollen, maar voor ze het water induikt doe ik de tassen wel even af, waterdicht zijn ze niet. Het voordeel van deze rugzak is dat je de tassen er af kan klikken, zodat alleen het tuigje blijft zitten. Met handig handvat, zeker als we in de bergen gaan lopen.
rugzakDe mensen die ik onderweg tegenkom, besteden meer aandacht aan de rugzak dan Rosa. Na 7 kilometer wandelen kan ik de reacties in drieën onderverdelen: de grootste groep, voornamelijk recreatieve fietsers van 50+, lachen mij en de hond toe en/of uit en maken een een grappige opmerking. Daarna volgen de actieve wandelaars en fietsers die meer willen weten over de rugzak en wandelen met de hond.

En een kleine groep maakt zich kwaad over deze dierenmishandeling. Dat Rosa vrolijk kwispelend ver voor mij uit loopt, helemaal in haar sas, verandert hun mening niet.  Ik vermaak me uitstekend met al dit commentaar onderweg naar Landgoed de Hoevens!

Landgoed de Hoevens

Landgoed de Hoevens is een particulier landgoed bij Alphen (in de buurt van Tilburg-Breda) en is 190 hectare groot met graslanden, akkers, houtwallen, lanen en monumentale boerderijgebouwen. Het beekje de Oude Leij kom je al wandelend tegen. Het landschap is een zogeheten kempisch coulisselandschap. De beheerders van het landgoed zorgen voor duurzaam beheer om dit unieke stukje Nederland te behouden. Naast de camping vind je hier ook een Natuurbegraafplaats, Yoga, een B&B, een vakantiehuis en akkergronden.

IMG_5189 - kopie

De camping bestaat uit een groot veld, waar geitjes in het midden lopen en volop ruimte is voor kinderen om te spelen, en een aantal kleinere velden. Het trekkersveldje waar ik neer strijk, ligt rustig aan de rand van de camping, met uitzicht op een weiland. Ik ben de enige wandelaar tussen de fietsers.

Op zo’n eerste vakantiedag is het altijd even onthaasten. Ik ga een paar uur lopen over het landgoed en zie dat de camping ook een zwemvijver heeft. Jammer voor de hond, deze is alleen voor mensen. We zoeken de beek wel! Het landgoed is statig, rustig en mooi, ik ben al snel in vakantiemodus!

IMG_3950

Wandelen langs natuurlijke graven

De dagen erna verkennen we de omgeving. Over de Natuurbegraafplaats loopt ook een wandelroute en het is er heerlijk rustig. Het terrein is nog nieuw, maar er zijn heel veel bloemen, insecten en vogels. Het ademt absoluut niet de sfeer van een begraafplaats uit.

De 250 ha grote Regte Heide doorkruis ik enkele malen. Ik wil hier zeker nog een keer terug komen in augustus/september als de heide bloeit! Nu is het op de wat hoger gelegen vlakte erg warm. Gelukkig is er een watertje vlakbij, dan is Rosa ook weer blij. Ook hier loop ik op een begraafplaats,een hele oude. De Regte Heide is bijzonder door de 7 grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v. Chr.). Een aantal zijn bij restauratiewerk voorzien van een nieuwe palenkrans. Het heidegebied wordt omzoomd door bossen en graslanden.

regte heide

Het regent als we een paar dagen later beiden weer gehesen in onze rode rugtassen op pad gaan richting Bergeijk. Nu geen opmerkingen van fietsers, maar gelukkig toeteren de auto’s ons toe!

 

Tekst & foto’s: Klaartje Grol

Meer weten?

Natuurkampeerterreinen
Landgoed de Hoevens
De Regte Heide
Natuurbegraafplaats de Hoevens

IMG_3967