terug

Dé wandelhotspot van Limburg: Het doorkijkkerkje van Borgloon

Liefhebbers van vergezichten komen in Borgloon absoluut aan hun trekken. En met het befaamde doorkijkkerkje heeft dit gebied één van de absolute Limburgse wandelhotspots in huis. Tel daar de glooiende landschappen en de middeleeuwse gebouwen bij op, en je weet dat wandelen hier puur genieten is. En al helemaal in de bloesemperiode.

Tekst & beeld: Maaike van Robays | @ga_eens_wandelen

Het doorkijkerkje van Borgloon

Middeleeuwse intrede

Ik start mijn wandelroute aan het pleintje bij het 12de -eeuwse voormalige stadhuis van Borgloon. Wat verderop, achter de bibliotheek, krijg ik vanaf de burchtheuvel een prachtig zicht op de wijde omgeving. De burchtheuvel kreeg zijn naam omdat hier in de 11de eeuw de burcht van de graven van Loon stond. Inmiddels is de burcht verdwenen, maar ik kan zeker begrijpen waarom ze deze plek als locatie kozen. Het uitzicht is gewoon subliem. Bijkomend voordeel: je zag vijandelijke legers vroeger al van verre aankomen.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Romeinse Kassei

Tijd om af te dalen. De route leidt mij via een voetgangerstunnel onder de steenweg door. Na de tunnel sla ik rechtsaf, naar een uitgestrekt landschap van hoogstamfruitbomen, oude appelbomen en veldweggetjes. Hier zou ik wel eeuwig willen struinen. Iets later arriveer ik op de Romeinse Kassei. Op deze plek stonden tweeduizend jaar geleden Romeinse villa’s, die uitkeken over de velden en de boomgaarden. Nu is het de ideale plek om even tot rust te komen. En dat kan met een vleugje kunst want Hans Lemmens ontwierp er ter herinnering aan het rijke verleden originele zitelementen.
Ik wandel een stukje verder en ga richting de Bollenberg. Met zijn 113 meter is dit het hoogste punt van Borgloon.

Reading between the Lines

Ik volg nog steeds de Romeinse Kassei en wandel richting Grootloon naar het 12de-eeuwse kerkje. Vanaf hier is het weer klimmen, maar gelukkig doet de omgeving het kuitenbijten snel vergeten. Eenmaal boven volg ik een mooie passage door laagstamplantages, om dan na de bocht plotseling het befaamde doorkijkkerkje van Gijs Van Vaerenbergh te zien opduiken. ‘Reading between the lines’ (zoals het kerkje ook bekendstaat) heeft iets zeer uniek. De constructie bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat en weegt maar liefst 30 ton. Bovendien zorgt de speciale constructiewijze ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft door de kerk heen, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor zowel aanwezig als afwezig in het landschap.

wandelen in Borgloon

Nadat ik deze bijzondere constructie op mijzelf heb laten inwerken, vervolg ik mijn weg naar het eindpunt van de wandeling. Ik duik de steenweg weer onderdoor en stap langs een steil pad richting de voormalige stadsomwalling. Vanuit hier krijg ik een mooi zicht over het wijnkasteel De Groote Mot. Niet veel later sta ik weer in het historisch stadcentrum, na te genieten van dit uitje met een middeleeuws tintje.

Info

Startplaats Greenspot Grootloon: De Klappoel, Kortestraat in Borgloon.
Route: oranje plus-teken, 8,8 km.

Over de auteur

Hallo, ik ben Maaike en ik wandel ontzettend graag.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik het wat moeilijk had op mijn werk. Ik zocht een manier om alle stress van mij af te zetten en tot rust te komen. De oplossing vond ik in het wandelen. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Door te wandelen ging ik terug voor mezelf zorgen; ik nam de tijd om te ontspannen, om te bewegen en om in de frisse buitenlucht te zijn.

En zo is @ga_eens_wandelen geboren, mijn eigen website. Om mensen te inspireren om hetzelfde te doen én om leuke wandelplaatsen met hen te delen. Geniet jij ook zo van wandelen? Super! Want: wandelen is de haast uit je hoofd halen en alles even laten lopen!


Bekijk ook deze items