terug

Een ander mens door het lopen

“Vanavond onze eerste bootcamp les gehad. Wat was dat leuk. Ik ben zo blij dat ik me heb aangemeld voor de challenge. Ik leer nieuwe mensen kennen, ga op dieet onder begeleiding (dat wat ik eigenlijk altijd had afgehouden) Ben gehalveerd met mijn insuline. Eindelijk ben ik eens blij met mijn diabetes J.”

Dit schreef Corina Ariessen (54) op haar facebookpagina op 27 juni. Sinds dit voorjaar wandelt ze mee met wandelgroep Lobede, vanuit huisartsenpraktijk Lobede in Tolkamer. Op uitnodiging van de Bas van de Goor Foundation besloot de praktijk mee te doen aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Praktijkondersteuners Mirjam Lindhorst en Willy Spanbroek trekken de kar. De huisartsen lopen regelmatig mee.

Wandelgroep Lobede in voorbereiding op de Nationale Diabetes Challenge. Foto via Bas van de Goor Foundation
Wandelgroep Lobede in voorbereiding op de Nationale Diabetes Challenge. Foto via Bas van de Goor Foundation

Best veel werk

“Het is voor ons de eerste keer en dat is best even wennen”, vertelt Mirjam. “Je moet best veel organiseren en hoe we dat handig aanpakken moesten we echt even uitvinden in het begin.” Haar collega Willy vult aan: “Maar het levert zoveel enthousiasme op, dat we nu al denken aan volgend jaar doorgaan. Dan kunnen we sommige dingen ook uitbesteden aan deelnemers, die zijn zo gemotiveerd dat ze wel willen helpen bij de organisatie.”

Energie

Op zo’n 200 locaties in Nederland wandelen groepen zoals die in Tolkamer. Voornamelijk mensen met diabetes, maar de groep in Tolkamer is het eens: “Wandelen en bewegen is voor iedereen goed. Het is ontzettend leuk om dit met de groep te doen. De koffie achteraf vinden we net zo belangrijk als het wandelen zelf. We delen echt lief en leed met elkaar, terwijl we elkaar een paar maanden geleden niet eens kenden. De resultaten motiveren enorm, veel mensen zijn al kilo’s kwijt en gebruiken minder medicatie. Maar het maakt ons vooral vrolijk en energiek”.

Mijn rugzak leegschudden

Corina is de enige met diabetes type 1 in de groep, veel anderen hebben diabetes type 2. “Ik wilde er nooit iets van weten. Ging niet naar de internist. Het is mijn lijf, en ik regel het allemaal zelf wel, zo dacht ik jarenlang. Ik was in de loop der jaren echt zwaar geworden en was niet meer mezelf. Nadat mijn relatie stukliep zat ik de hele dag binnen. Op zwemles van mijn kleinzoon zag ik een brochure van de Nationale Diabetes Challenge liggen en een flyer over Nordic Walking. Ik heb me voor beide aangemeld. Mijn schoonzus bleek de Nordic Walking lessen te geven. Zij is inmiddels ook mijn wandelmaatje tijdens de NDC.

Al snel kreeg ik plezier in het lopen. Ik merkte dat ik als het ware mijn rugzak kon leegschudden onderweg. Laatst ging ik naar de sauna en daar duurde het wel een uur of twee voordat het eindelijk een beetje rustig werd in mijn hoofd. Met buiten lopen lukt me dat al na 10 minuten! Het is echt verslavend. Ik geniet van alle temperaturen en merk dat het wandelen met ook stimuleert om gezond te leven. Mijn hele leefstijl is anders sinds ik loop. Vroeger was een lage bloedsuiker een mooi excuus om ijsjes te eten. Als ik nu laag zit neem ik netjes een dextro, meer niet. Inmiddels durf ik weer in de spiegel te kijken. Ik heb weer vorm!”

Meer dan wandelen

De groep wandelt op dinsdag samen, maar na een week of tien besloten ze dat ze wel wat meer wilden. Een bekende bootcamp en personal trainer uit de buurt bood aan voor een gereduceerd tarief lessen te verzorgen op woensdagavond. 14 van de 22 wandelaars doen mee aan de lessen. “Toen het deze zomer een keer echt te heet was voor bootcamp zijn we samen gaan fietsen”, vertelt een deelnemer. “Inmiddels wandelen we ook wandeltochten in de regio. September is echt wandelmaand. We doen mee aan de Airborne wandeltocht, de Rijnstrangenwandeling en natuurlijk de grote finale van de Nationale Diabetes Challenge op 29 september in Amsterdam.”

Finale

Corina gaat, samen met haar schoonzus, voor de 20 km in Amsterdam. “Eigenlijk wil ik ooit nog de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Ik weet niet of ik dat durf uit angst voor complicaties aan mijn voeten, maar het lopen gaat nu zo goed dat ik het misschien best kan. Ik ben echt een ander mens geworden door het lopen. Of eigenlijk heb ik misschien gewoon mezelf weer teruggevonden.”

De finale van de Nationale Diabetes Challenge is op 29 september in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Sfeer proeven en ontdekken of het wandelen ook iets voor u is? Iedereen is wellkom om 5, 10, 15 of 20 km mee te komen wandelen. Op het festivalterrein is van alles te doen en te ontdekken op het gebied van beweging, gezondheid en diabetes. Een ticket kost slechts €5 en is verkrijgbaar via www.nationalediabeteschallenge.nl/festival.