terug

Herfst in alle pracht

Na een avond vol regen, hoor ik de volgende morgen als ik wakker word, geen druppels in de dakgoot vallen. Het is droog, schiet het door me heen. Tussen de gordijnen door zie ik nog geen licht buiten, maar ben het bed al uit. 

Een kwartier later sta ik buiten. De lucht voelt klam en vochtig en ruikt naar “schoon met een vleugje herfst”. Mijn zintuigen worden wakker en ik heb er zin in! Lekker naar buiten, richting de spreng om te zien hoe “herfst” in de uitbundige kleurenpracht zich vandaag laat zien. Opnieuw zie ik het verschil in opbouw en de verschillen in onderhoud en visie van de beheerder en eigenaar. Het komt tot uiting in de kleuren om me heen, de bladeren die drijven in het water en de boomvruchten die wel of niet op de bodem van de spreng liggen.

Paddenstoelen in alle soorten en maten

Ik zie de waterviolier, die bladeren vasthoudt en voor ik er erg in heb, ben ik druk bezig het plantje zichtbaar te maken. Het koude water om mijn handen voelt goed en fris. De natte bladeren van de bomen gooi ik op de kant. Dat ik hemelsbreed nog geen 500 meter van huis ben, maakt mijn vakantiegevoel niet minder. 

De herfst is overdadig dit jaar. Lindes hangen vol knopjes, eikenbomen regenen bijna hun vruchten, er staan al tamme kastanjes op de kast en bolsters van kastanjes kraken zo hard onder de banden van de fiets, dat ik niet verbaasd ga zijn als ik een lekke band blijk te hebben. Paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten en ik herken ze steeds sneller en beter. De vroegste zijn verwelkt, de laatsten komen nog. Sommige paddenstoelen zijn blijvend en ik kijk nog even bij die wasplaat(tondel)zwam van vorig jaar. Nog steeds mooi.

Met laarzen wandelen

Straks zoek ik mijn laarzen, dan ga ik – als Bosjuffrouw – met mensen de spreng in en gaan we kijken naar de zeldzame soorten planten en dieren. Schepnetten zorgen dat we de beekprik kunnen opscheppen en kleine stekelbaarsjes, denk ik. Vissen hebben me altijd minder geboeid dan planten en zoogdieren. Als we tijdens de excursie kikkers tegen komen, leg ik uit wat het verschil is tussen kikkers en padden. Schepnetten zijn geweldig. 
Ergens halverwege mijn excursie zijn de kinderen tot over de knieën nat, de volwassenen staan elkaar allerlei planten aan te wijzen en genieten we allemaal met volle teugen van de warme wind. Herfst is geweldig! Buiten in de natuur zijn omdat het buiten zo mooi is, ervaar ik als een grote luxe. Het weer is warm en droog. Tenminste, als je laarzen niet te kort zijn, wanneer je in de spreng staat.

Door Bosjuffrouw Margot Otten ©

Bosjuffrouw geeft excursies in Beekbergen en omgeving. Meer informatie: www.bosjuffrouw.nl
info@bosjuffrouw.nl Ook voor groepsuitjes, kinderuitjes en familie-feestjes.