terug

Limburg is zo mooi, Limburg is zo groen

“Limburg is zo mooi, Limburg is zo groen. En er is verbazingwekkend veel te doen…”  Ik kan het niet laten. Iedere keer als ik met mijn auto en caravan de Limburgse heuvelen in rij begin ik spontaan dit liedje van Marijke Boon te zingen. Ik kom hier ieder voorjaar en naast de Waddeneilanden is Zuid-Limburg mijn favoriete plek.

Fietsen of wandelen in Zuid-Limburg

In de beginjaren van mijn vakanties in Zuid-Limburg fietsten wij voornamelijk. Ondanks een fiets met 27 versnellingen was het wel zwaar. Zo hebben we zelfs op de fiets van Bruisterbosch naar het Drielandenpunt gefietst. Wij gingen zwoegend naar boven. Terwijl de auto’s in een noodgang ons voorbij reden werden we aangemoedigd door de inzittenden. Wandelen deden we eigenlijk niet. We hebben heus wel pogingen gedaan. Zoals die ene keer in Mechelen. De auto hadden we aan het beginpunt van een route geparkeerd. De tocht begon beneden in het dal en al na 10 minuten begon het te regenen. In die tijd waren we nog niet goed voorbereid, dus we hadden geen regenkleding, niet eens een paraplu, laat staan een beschermhoes voor de rugzak. Ik denk dat ik zelfs geen rugzak bij me had. Het regende meteen al zo hard dat we onze toevlucht zochten in een bushokje. Mijn vriendin en ik maakten een deal. Ik zou de auto ophalen en omdat ik dan drijfnat zou worden zou ik haar droge trui aan mogen. Zo gezegd zo gedaan. Hardlopen deed ik al in die tijd en heb in een snel tempo de regen getrotseerd om de auto en daarna mijn vriendin bij het bushokje op te halen. Het heeft toen een tijd geduurd voordat we de volgende poging om te gaan wandelen hebben ondernomen… 

Geocachen in Zuid-Limburg

Tot ik het geocachen (schatzoeken met de gps) had ontdekt… Ik wandelde wat af en leerde de mooiste wandelpaden en plekjes van Zuid-Limburg kennen. Gewoon wandelen was nog steeds niet mijn ding en ik vond het maar saai. Nee er moest onderweg gezocht, gepuzzeld en gerekend worden. En aan het eind moest een schatkist liggen. Dit is overigens nog steeds een enorme hobby van me. Inmiddels heb ik wel ontdekt dat alleen wandelen ook heerlijk is en zeker niet saai. Nu ik het Pieterpad heb ontdekt smaakt het naar meer. Wat overigens niet betekent dat ik mijn gps thuislaat. Veel LAW-routes zijn ook voor de gps beschikbaar en als je eens een aanwijzing mist of je hebt geen zin om de routebeschrijving te lezen dan is een gps een uitkomst.

Herfstvakantie in Zuid-Limburg

Ik heb trouwens een vreemde dwang om steeds nieuwe locaties te ontdekken. Om te beginnen zet ik mijn caravan steeds op een andere camping. In de directe omgeving leer ik dan hardlopend, wandelend of fietsend de nieuwe plekjes kennen. Zo was ik afgelopen herfstvakantie ook in Zuid-Limburg. Naast heerlijk wandelen had ik hier voor mijn bedrijf Geodor het een en ander te doen.

Tegen mijn gewoonte in stond ik in de buurt van Valkenburg. Ik vermijd het liefst steden met heel veel toeristen. De camping lag op loopafstand van Valkenburg, maar wel ver genoeg van de drukte. De camping had het mooiste uitzicht dat ik ooit vanaf mijn caravan had gehad en een aardige bijkomstigheid ik zag de zon op- en ondergaan. Deze omgeving kende ik nog niet en bij ieder nieuw wandelpad was het genieten. Mijn geluk kende geen weerga bij het aanschouwen van een pittoreske kapel met kruiswegstaties. Een gebed was daar wel op zijn plaats.

Jorina van Leeuwen

Geodor GPS-tochten