terug

Marskramerpad van Leiden naar Woubrugge

Op de planning staat de derde etappe van het Marskramerpad, van Leiden naar Rijnsaterwoude.  Vanaf het station in Leiden wandel ik door de binnenstad naar de route toe. Leiden is zo mooi! Ik geniet van de schitterende gebouwen en de gezelligheid die de stad uitademt.

Even ben ik bang mijn wandeling voor vandaag vroegtijdig af te moeten breken. Ik krijg ineens last van enorme steken in mijn voet… Omdat ik niet zomaar op wil geven, bijt ik door en na een aantal kilometers heb ik er nauwelijks meer last van. Wat het geweest is, geen idee, gelukkig is het over en kan ik vrolijk verder.

 

Werkzaamheden langs het Marskramerpad

Langs het water verlaat het Marskramerpad Leiden. In Leiderdorp is het even opletten geblazen. Er zijn al tijden werkzaamheden aan de A4 en dit heeft consequenties voor de route. Bij de hoofdstraat aangekomen blijkt dat mijn route volledig geblokkeerd is. Een alternatieve route is niet aangegeven, dus op gevoel loop ik richting het noorden, parallel aan de A4. Gelukkig vind ik een plek waar een mogelijkheid is om aan de overzijde van de A4 te komen en valt het omlopen reuze mee.

Marskramerpad Leiden-Rijnsaterwoude

Ik passeer een wandelend ouder echtpaar. Niet veel later ga ik de fout in, ik volg de route in mijn boekje, terwijl er blijkbaar weer een routewijziging is. Als ik terugloop wijst het oudere echtpaar mij lachend op de markering.

Met de wind in de rug door de polders

Er volgt een prachtig fietspad door de polder van Achthoven. Met de wind in mijn rug wandel ik in een vlot tempo door. Ondanks de A4 die iets verderop ligt is het een prachtige en rustige wandeling. Een typisch Hollands landschap met veel molens, sloten en uitgestrekte weilanden.

Bij Hoogmade besef ik me dat ik Rijnsaterwoude voor het donker niet ga halen. Ik besluit de route van vandaag iets te verkorten en te eindigen in Woubrugge. Ook het laatste stuk van Mariahoeve naar Woubrugge langs het water is prachtig!

In Woubrugge staat mijn partner al geduldig op mij te wachten. Op naar huis, het was een heerlijke wandeling van 19,7 kilometer, dit brengt het totaal van mijn actie voor het Reumafonds op 147,4 kilometer.