terug

Marskramerpad van Scheveningen naar Wassenaar

Mijn wandelavontuur voor het Reumafonds gaat verder. Na het afronden van het Utrechtpad was het tijd om een nieuw wandelpad uit te zoeken. Als tiener liep ik al het Pieterpad van noord naar zuid door Nederland. Nu wilde ik graag van west naar oost door Nederland gaan wandelen.  De keus voor het Marskramerpad was snel gemaakt. Snel de wandelgids gekocht en de voorpret kon beginnen!

Marskramerpad

Op het Marskramerpad treed je in de voetsporen van de vroegere marskramers die honderden kilometers Nederland in trokken om hun koopwaar en snuisterijen aan te bieden.

Langs oude handelssteden wandel je over het Marskramerpad 360 kilometer van Bad Bentheim in Duitsland naar de kust van Scheveningen.  Ik wandel het Marskramerpad in tegengestelde richting, van Scheveningen naar Bad Bentheim.

Wandelen door Scheveningen

De eerste etappe die ik loop start op de Boulevard van Scheveningen ter hoogte van het bekende Kurhaus.  Het is vrijdagmorgen eind januari, op een paar werklui na is het stil op de Boulevard. Even geniet ik van de zee en de stilte, maar dan is het toch echt tijd om op pad te gaan!

Door Scheveningen wandel ik naar het Westbroekpark en verder door de Scheveningse Bosjes. De dauw staat nog op het grasveld. Ik verbaas me over de schoonheid van de omgeving en de rust. Bij het Indisch Monument sta ik even stil, het is een indrukwekkende en prachtige beeldengroep.

Afwisselende wandeling door Den Haag

Langs het Vredespaleis loop ik Den Haag binnen. Ik passeer diverse ambassades in imposante gebouwen.  Terwijl ik over de Denneweg loop vergaap ik me aan de leuke winkeltjes, hier moet ik een keer gaan shoppen! Als ik bij het Binnenhof aankom is het tijd voor een korte pauze.

Door het Haagse Bos wandel ik verder richting Wassenaar. Bij Huis ten Bosch hangt de vlag uit, Prinses Beatrix, beschermvrouwe van het Reumafonds is jarig! Ik vraag me even af of Prinses Beatrix hier nog woont, of dat ze al is verhuisd naar Drakenstein.

Onderweg kom ik een oudere dame tegen, ze groet me en knoopt direct een praatje aan. Ze is zo onder de indruk van deze mooie omgeving, “het is net een sprookje!”. We keuvelen wat over wandelen en het Marskramerpad. “Ik kan nog wel uren met je babbelen, maar je moet door meisje, je hebt nog een hele weg te gaan!” Zo neemt ze met een glimlach afscheid van me. Ik stap weer stevig door, na 100 meter draai ik me nog even om, wat een mooi mens!

In Wassenaar aangekomen pak ik de bus weer terug naar Den Haag. In eerste instantie zag ik een beetje op tegen deze etappe. Van Scheveningen naar Den Haag en vervolgens parallel aan de N44 naar Wassenaar lopen klonk niet erg aantrekkelijk. Het tegendeel is echter waar. Het was een boeiende en afwisselende etappe, prachtige gebouwen, afgewisseld met mooie parken en bossen.

Mijlpaal

Halverwege deze etappe bereikte ik mijn eerste mijlpaal van mijn actie voor het Reumafonds. Ik heb inmiddels 100 van de 1000 kilometer die ik dit jaar ga wandelen voor het Reumafonds afgelegd. Het is nog maar het begin en er gaan nog vele kilometers, wandelingen, mooie ontmoetingen en verslagen volgen. Via deze weg wil ik iedereen die mij tot nu toe gesponsord heeft enorm bedanken! Inmiddels heeft mijn actie al € 445,- opgebracht voor meer onderzoek naar Reuma.

Heb je zin om een keer mee te lopen? Dat vind ik heel erg leuk! Kijk op de actiepagina bij de planning en laat mij weten wanneer je aansluit.