terug

Marskramerpad van Wassenaar naar Leiden

Het is een stralende zondagochtend, de tweede etappe van het Marskramerpad staat op de planning. Wandelen van Wassenaar naar Leiden. Over landgoed De Horsten, waar ik eerst even een kaartje moet kopen om verder te kunnen.

Landgoed De Horsten

Het is een prachtige dag en er zijn veel wandelaars op het landgoed. Ik maak een klein uitstapje naar het uitkijkpunt op de Seringenberg. Even daarna twijfel ik aan de route, het Marskramerpad is op landgoed De Horsten niet gemarkeerd dus ik moet het echt van mijn boekje met kaart hebben op dit moment. Gelukkig herstel ik me snel en wandel ik tussen de velden door richting Voorschoten.

 

Koffie in Voorschoten

Voorschoten heeft mij aangenaam verrast. Ik dacht dat dit een typische grauwe voorstad zou zijn, maar niets is minder waar. Een schattig dorpje met een leuk centrum. Bij Het Wapen van Voorschoten heb ik mezelf getrakteerd op een lekker kopje koffie. De lunches die voorbij kwamen zagen er heerlijk uit, ik had echter mijn boterhammetje al op en ben na mijn kopje koffie snel weer doorgewandeld.

Bijzonder Leiden

Langs de Vliet wandel ik naar Leiden toe. In het Cronesteynpark heeft een groep reigers zijn intrek genomen in de bomen. Enorme nesten hoog in de boomtoppen, ik vind het indrukwekkend. In de stad loop ik langs de sterrenwacht en bedenk ik me dat het leuk is om daar eens met mijn zoontje heen te gaan. Ook passeer ik de Hortus Botanicus waar ik als klein meisje ooit eens heen ging op schoolreisje.

Ik laat het Marskramerpad rechts liggen en wandel door naar het station. Wat is Leiden een heerlijke gemoedelijke stad met prachtige gebouwen, poorten en molens. Moe maar voldaan stap ik op de bus terug naar Wassenaar. Ook deze etappe heeft mij aangenaam verrast!

Met deze etappe erbij staat de teller voor de Reumafonds actie op ruim 127 kilometer.

Meer informatie en meer lezen over Wanda’s doel