terug

Naar Santiago in 2020: Waarom ik blij ben dat ik het toch gedaan heb

De weg naar Santiago de Compostella wilde ik al jaren lopen. Het was zowel een droom als een bucket list ding voor mij. Wat me er zo in aantrok? Het spirituele aspect, de ervaring, het ontmoeten van andere interessante mensen met ieder hun eigen verhaal, het een zijn met de natuur en de fysieke uitdaging. In 2020 zou ik deze droom gaan waarmaken, maar toen deed corona ineens haar intrede. Na even aarzelen, besloot ik de route deze zomer toch te lopen. En daar heb ik nog steeds geen spijt van!

Tekst & beeld: Katelijne van Tienhoven

naar Santiago in 2020

In maart 2020 deed corona haar intrede, waarna Europa maandenlang grotendeels op slot ging. Tijdens de zomer daalde de besmettingscijfers echter en konden we weer naar het buitenland reizen. Toch wist ik niet zeker of ik zou gaan. Angst, zoveel angst heerste er immers dit jaar in de wereld. “Zou je dat nu wel doen?” gold afgelopen jaar voor veel dingen, dus ook voor dit plan van mij. Spanje was in de zomer weliswaar geel gebied, maar er bestond de kans dat de kleurcode tijdens mijn bezoek zou worden veranderd naar oranje. Dat is uiteindelijk trouwens precies wat er gebeurd is, maar die 10 dagen thuis waren het me zo waard.

Wat zou liefde doen?

Toen ik nadacht en mezelf de vraag stelde: “Wat zou liefde doen?”, dan was voor mij het antwoord vrij duidelijk: gaan. Je weet nooit wat er morgen, volgende week, volgende maand of volgend jaar gebeurt. Wat de situatie dan is. Misschien gooit in de toekomst iets anders wel er roet in je eten. Dat kun je nu niet voorspellen. Dus pakte ik mijn rugzak en nam ik het vliegtuig naar Spanje

Santiago de Compostella

Santiago de Compostela is een stad in Noord-Spanje, die al sinds de middeleeuwen een populair bedevaartsoord. Miljoenen pelgrims liepen de eeuwenoude route naar deze plek. Van oorsprong is het een Christelijk bedevaartsoord. Het verhaal gaat namelijk dat het lichaam van een van Christus’ apostelen, Jakobus, na diens onthoofding per boot naar Spanje is vervoerd en in Santiago is begraven. Op die plek staat nu de gigantische kathedraal, waar iedere pelgrim die zijn of haar reis heeft afgerond bij op de foto gaat.

Santiago de Compostella

Tegenwoordig bewandelen pelgrims deze weg bewandelen lang niet allemaal meer om religieuze redenen. Waar het voorheen meer religieus was, is het nu namelijk vooral een spirituele reis geworden.

Spiritualiteit

Wat ik bedoel met spiritueel? Spiritualiteit is iets waar ik mij de afgelopen jaren in heb verdiept. Voor mij omvat deze term alles, het gaat om een diepere betekenis en zin van het leven. Het gaat over meer dan het aardse bestaan, van streven naar materieel bezit en macht, evenals de angst die daar vaak bij komen kijken. Angst om niet genoeg te hebben bijvoorbeeld. Wanneer je je meer bezighoudt met spiritualiteit, zul je erachter komen dat alles er al is. Er is altijd genoeg, in overvloed zelfs. Dat zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn en vanuit liefde kunt gaan leven in plaats van angst. Spiritualiteit gaat over liefde, dankbaarheid en over verbinding. Met jezelf, met anderen en ook met de natuur.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Je ziet vaak dat de mensen die de route bewandelen naar Santiago de Compostella, dit met een reden doen. Dat kan hun eigen overtuiging of geloof zijn, maar ook een recente ervaring zoals het verliezen van een dierbare of het uitgaan van een relatie. Ze zijn op zoek naar ruimte voor zichzelf om dit soort dingen een plekje te kunnen geven. Anderen zijn misschien wel op zoek naar nieuwe ideeën of inzichten. Met de ruimte en stilte die je kunt vinden tijdens de wandeltocht, is de kans groot dat je vol nieuwe energie en inzichten naar huis gaat.

Waarom naar Santiago?

Waarom mensen die ruimte en stilte niet gewoon thuis kunnen vinden? Laat ik voor mezelf spreken: in mijn ervaring is het, zeker in Nederland, een vrij strakke structuur waarin wij leven. In deze maatschappij draait het veel om status, prestaties en bezit. Het kan altijd meer, beter of sneller. De meeste mensen zijn meer bezig met de volgende stap dan met leven in het nu, in dit moment.

naar Santiago in 2020

Tijdens zo’n wandeling door de Spaanse natuur draait het echt om het nu. Als je bij iedere stap je blaren voelt, word je echt wel geconfronteerd met het huidige moment. Je kunt niet anders dan terug naar de basis gaan. Je hoeft niet na te denken over hoe je agenda er vandaag uitziet of hoeveel afspraken je deze week in kunt plannen. De enige volgende stap waarover je na hoeft te denken is letterlijk de stap die je ene voet voor je andere zet. Ik heb zelfs uitgerekend dat dat er bij mij zo’n 600.000 geweest moeten zijn.

De route

Bij deze tocht wandelde ik van Léon naar Santiago, in totaal van 315 km. Ik heb 13 dagen gelopen voordat ik de eindbestemming bereikte. Zelf had ik 2,5 week ervoor uitgetrokken, met iets speling voor- en achteraf. Vooraf vloog ik naar Bilbao en kon ik daar een avond aarden en genieten van de Baskische gastronomie: een grote aanrader! Toen heb ik de bus naar Léon gepakt en ben ik de volgende ochtend begonnen met lopen.

Van Léon tot Santiago de Compostela waren dit de stops op mijn route:

Léon – Villar de Mazarife – Astorga – Rabanal del Camino – Molinaseca – Villafranca del Bierzo – La Laguna – Triacastela – Sarria – Portomarin – Palas de Rei – Arzua – O Pedrouzo – Santiago de Compostela

De tocht

Benieuwd hoe mijn wandelavontuur is verlopen? In de video’s die ik heb gemaakt deel ik met jullie de hersenspinsels, de leuke en de minder leuke momenten van mijn tocht. Ik ga je dus zeker niet alles hier vertellen, maar ik verwijs je graag daarnaar door.

Afsluiting in Finisterre

Na mijn aankomst in Santiago heb ik mijn Camino afgesloten in Finisterre, het meest westelijke punt van Europa. Ze dachten ooit dat dit het eind van de wereld was. Gezien hoe mistig het daar was, kon ik dat goed geloven. Er was mij ook verteld over de mooie zonsondergangen waar je daar van kunt genieten. Wonder boven wonder trok de mist op en heb ik die inderdaad mogen zien; fantastisch! Met een fles rode wijn in de hand ben ik daarna afgedaald naar het strand, waar (zo lang het weer het toelaat) iedere avond een kampvuur wordt gebouwd. Een gemixte groep van verschillende nationaliteiten genoot daar tot diep in de nacht van gitaarmuziek, zang, de geluiden van de zee en goede gesprekken. Dat alles onder de meest heldere sterrenhemel die ik ooit heb gezien. Wauw, wat een leven, wat een kippenvel, wat een dankbaarheid! De beste afsluiter die ik me had kunnen wensen!

pelgrimstocht Santiago

Lessen van mijn pelgrimstocht

Als samenvatting geef ik je 3 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn Camino naar Santiago de Compostella:

  1. Ik weet nu nog beter wat men bedoelt meteen zijn met de natuur. Dag in, dag uit, weer of geen weer, Moeder Aarde doet waar zij zin in heeft. Wij zijn daarbij minuscuul en hebben niks te zeggen, dat besef ik nu nog meer.
  2. Voor verbinding met jezelf heb je ruimte en stilte nodig, maar dit zorgt er ook voor dat je veel gemakkelijker een verbinding met anderen aangaat. Welke leeftijd of achtergrond iemand heeft doet er niet toe. Je bent onderweg naar dezelfde bestemming. Net als iedereen in dit leven.Geniet van de reis!
  3. Mijn lichaam is zo sterk. In een nacht slapen kan het zich onwaarschijnlijk goed herstellen om de volgende dag tegen verwachtingen in weer op pad te kunnen gaan. In het verleden heeft mijn lichaam me weleens teleurgesteld (zie deze blog), daarom was dit nog extra speciaal voor mij. Een gezond lichaam en alles wat je ermee kan is iets waar ik verschrikkelijk dankbaar voor ben.

Hoe verder?

Wat betreft corona zijn er afgelopen winter weer extra strenge maatregelen genomen. Een strenge lockdown zorgt voor meer eenzaamheid en de wintermaanden worden er helaas niet gezelliger op. Als ik dan nadenk aan dit avontuur afgelopen zomer, dan wil je niet weten hoe dankbaar ik ben dat ik voor liefde heb gekozen, dat ik ben gegaan.

Laten we deze situatie samen volhouden, in vertrouwen dat het beter wordt. Echter, in je leven zul je meer situaties of mensen tegenkomen die je tegen willen houden. Die leven in angst in plaats van liefde. Er zullen altijd mensen zijn die niet achter jouw plan staan. Je kunt niet van de hele wereld steun verwachten, als je er maar voor jezelf bent.

Laat je niet weerhouden om op avontuur te gaan. Dan heb ik het niet per se over een reis. Een avontuur kan ook iets kleins zijn, een plan of idee dat je al langer hebt, eindelijk uitvoeren. Het gaat over een stap buiten je comfortzone zetten.

Als je echt iets wilt, stel het dan niet uit. Doe het.

Wil jij precies weten hoe het was? De leuke en de minder leuke momenten zien? Bekijk dan de vlogs die ik heb gemaakt. 3 stuks, op YouTube. Deel 1 vind je hieronder, bekijk HIER deel 2, bekijk HIER deel 3.

Over de auteur

Katelijne is life coach voor millennials, ze helpt ze hun authentieke leven te leven op basis van wat zij echt willen, in plaats van andermans verwachtingen. “Ik help ze stilte te vinden, meer in het NU te leven (niet in verleden of toekomst), en met zichzelf te verbinden om nieuwe inzichten te krijgen en de juiste keuzes te maken. In de zomer van 2020 heb ik, ondanks de covid-19 omstandigheden, de Camino naar Santiago gelopen. In de natuur zijn helpt mij ook echt om met mezelf te verbinden en in het nu te leven.”

Wil jij weten waarom ik zo blij ben dat ik toch besloot te gaan? Lees meer in mijn blog. Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Check dan www.u-r-alive.com, abonneer je op mijn YouTube kanaal om een melding te krijgen van de aankomstvlog. Op Instagram vind je me onder de naam @u.r.alive .


Bekijk ook deze items