terug

Niet naar Santiago: wat nu?

Al sinds lange tijd ben ik aangestoken door dat ene gezonde virus: het Camino-virus. Door de corona-uitbraak, zit mijn langverwachte pelgrimstocht naar Santiago er voorlopig echter niet in. Wat nu?

Tekst & beeld: Irene Kapinga, www.opstapmetirene.nl

De rugzak voor mijn volgende Camino staat klaar als de berichten vanuit Spanje steeds beklemmender worden. Eerst gaan enkele albergues (pelgrimsherbergen) dicht. Daarna sluit de kathedraal in Santiago de Compostella voor het eerst in eeuwen haar deuren voor langere tijd. En vervolgens wordt de hele Camino tot verboden terrein verklaard, voor het eerst sinds 1347.

Moeite met omschakelen

Teleurgesteld pak ik mijn rugzak uit. De vlucht naar Spanje zal dit keer niet vertrekken. Mijn agenda voor de komende weken is opeens volledig leeg. Van het ene op het andere moment is mijn wereldje beperkt tot mijn eigen huis en de omliggende omgeving.

Het kost mij moeite om de omschakeling te maken. Ik had enorm naar deze pelgrimstocht uitgekeken. Het wandelseizoen was nog maar net begonnen, alles in mijn systeem had zich op een mooie wandelreis in de richting van Santiago voorbereidt.

De lessen van de Camino gebruiken

In de afgelopen jaren heb ik al diverse pelgrimstochten gelopen. De lessen van de Camino komen mij bij het maken van de omschakeling nu goed van pas.

Camino afgelast

Tijdens de Camino heb ik geleerd om onderweg te genieten van de kleine dingen: een kopje koffie, een goed gesprek, een bloem in de berm, een goede nachtrust. Daarnaast ben ik er onderweg gewend aan geraakt om flexibel te blijven. Op de Camino is de planning immers slechts een leidraad, onderweg loopt het altijd anders dan je denkt. Hierdoor heb ik geleerd om mijn al te hoge verwachtingen aan de situatie aan de te passen. Maar vooral weet ik van de Camino dat donkere, zware dagen altijd weer gevolgd worden door lichte dagen. Dagen waarop het allemaal weer voorspoedig loopt. Soms is daar tijd voor nodig, waardoor ik onderweg ook het nodige geduld heb opgedaan.

Het pelgrimsgevoel vanuit huis ervaren

De maatregelen van de regering ontnemen mij en elk van ons de komende periode vrijheid en zekerheid. De corona-crisis brengt ons terug bij dat wat er het meest toe doet: gezondheid en aandacht voor jezelf en voor elkaar.

Ik ben besmet door het Camino-virus. De komende periode zal ik echter niet de gele Camino-pijlen naar Santiago kunnen volgen.

Maar er is zoveel wat ik wel kan doen. Opeens is er een zee van tijd om ook dichtbij huis het pelgrimsgevoel te ervaren. Boeken en films voeden mijn verlangens en brengen mij rust. Diverse wandelroutes staan voor mij open. Buiten wandelen helpt mij om in conditie te blijven en om te blijven genieten van het kleine.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Tips

Hieronder een aantal tips om de Camino binnenshuis te ervaren:

Boeken:

 • Ik ga op reis en laat achter (2013) van Simone Awhina.Een prachtig, zeer ontroerend boek over de camino.
 • Klimmen naar kruishoogte (2016) van Tosca Niterink.Een komisch en persoonlijk verslag van twee Nederlandse dames die onderweg van wandelaar pelgrim worden.
 • Ik ben er even niet (2012) van Hape Kerkeling.Een humoristisch en zelfkritisch boek over de camino, gelopen en geschreven door de Duitse ‘Paul de Leeuw’.
 • De pelgrimstocht naar Santiago (1987) van Paulo Coelho. Een klassieker over ambitie, falen en redding op de weg naar Santiago.

Films/documentaires:

 • The way (2010): Wanneer Daniel overlijdt tijdens zijn Camino besluit zijn vader de tocht af te maken. Een prachtige film. Het zien van deze film heeft bij velen het verlangen opgeroepen de camino te gaan lopen: o.a. te zien via Netflix.
 • A Camino de Santiago story to the end of the world (2015): tijdens deze documentaire wordt je meegenomen naar de hoogtes en dieptes van de Camino. Even helemaal weg.
 • Camino (2019): Een Nederlandstalige selfie over de camino. Gefilmd en gelopen door Martin de Vries. Via onder andere Pathé kan je deze film thuis zien 

Pelgrimsroutes dichtbij huis:

En voel je je goed genoeg om naar buiten te gaan? Er zijn in dichtbij huis mogelijkheden zat om een pelgrimsroute te lopen. Voor jou heb ik de belangrijkste op een rij gezet

 • Wie vlakbij huis wil wandelen, kan via deze site een eigen route maken, met behulp van de wandelknooppunten. Bijkomend voordeel: je kan deze tochten zo kort of lang maken als je zelf wil.
 • Walk of Wisdom: wat mij betreft de allermooiste pelgrimsroute in Nederland. De route bestaat uit dagetappes rondom de stad Nijmegen.
 • Peerkepad: een pelgrimsroute in Brabant/Limburg die in dagetappes kan worden gelopen. De route loopt van Wittem naar Tilburg (en andersom). Meer info: www.peerkepad.nl
 • Camino St. Odulphus: een relatief nieuwe pelgrimsroute door het zuidwesten van Friesland. Je passeert onderweg een aantal van de elf steden. Meer info: odulphuspad.nl
 • Gelukkigerwijspad: deze pelgrimsroute loopt vanaf Amersfoort via onder meer de Utrechtse Heuvelrug en Utrecht weer terug naar Amersfoort. Meer info: gelukkigerwijspad.nl
 • Hilligenpad: een Twentse bezinningsroute van Oldenzaal naar Zenderen. Meer info: www.landschapoverijssel.nl
 • Jacobswegen: Door heel Nederland lopen Jacobswegen. De routes vind je in twee boekjes. Een deel van de routes is momenteel bewegwijzert. Meer info: www.santiago.nl/

Tot slot

Ik wens je voor de komende tijd alle goeds. Houd moed, houd je aan de richtlijnen en regels, geniet van de kleine dingen, laat je ambities los en houd vertrouwen.
Ik wens je tegelijkertijd veel plezier met deze pelgrims-kansen dichtbij huis. Maar pas op: besmettingsgevaar is aanwezig.
Ik wens je een Buen Camino, kome wat komt.

Over de auteur

Irene Kapinga is wandelaar, pelgrim, gids, coach en reisleider. Haar eerste kennismaking met een ‘echt’ pelgrimspad vindt plaats in het jaar 2000. In het voorjaar van dat jaar vertrekt zijn met een veel te zware rugzak (17 kilo!) en vrijwel ongetraind voor een Camino. Ruim 2000 kilometer te gaan tot Santiago…… 

En sindsdien is zij besmet met het Camino-virus, een virus dat nog erfelijk blijkt te zijn ook. Meerdere keren loopt zij vanaf 2013 met man, kinderen en in haar eentje een (deel van) een pelgrimsroute. 

Vanaf april 2018 begeleidt (en organiseert) Irene wandelingen over Nederlandse, Belgische, Engelse, Spaanse en Portugese pelgrimspaden. Regelmatig schrijft ze over haar ervaringen op nabije en verre pelgrimswegen. Meer over Irene en over pelgrims-wandelingen lees je op www.opstapmetirene.nl


Bekijk ook deze items