terug

Op wintersport als wandelaar

Vorig jaar ging ik voor het eerst op wintersport. Niet op te skiën of snowboarden, maar om te wandelen. Waar bijna iedereen gaat voor de mooie afdalingen op de latten, koos ik ervoor om prachtige sneeuwwandelingen te maken en te genieten van het echte winterse weer. Het beviel zo goed dat ik eind van het jaar opnieuw de sneeuw opzocht.

Winterwandelen in Kirchberg

Mijn eerste wintersportvakantie was in Kirchberg in Oostenrijk met een groep collega’s. Een schattig wintersportdorpje aan de rand van een enorm skigebied. De skipas was vanuit Nederland al geregeld en de eerste dag stapte ik vrolijk met de groep mee de lift in de berg op. Ik dacht dat er overal wel winterwandelingen mogelijk waren naar het dal. Eenmaal boven gekomen bleek dat helemaal niet het geval te zijn. Daar sta je dan, bovenop een berg… Over de skipiste mocht ik hier niet wandelen, daarnaast was de afdaling ook veel te stijl om goed te kunnen lopen. Op de lift stond aangegeven dat ik er niet mee naar beneden mocht, wat moest ik nu? Toch maar even de situatie uitgelegd en gelukkig mocht ik met de lift mee naar beneden.

Beneden aangekomen heb ik direct het plaatselijk toeristenburo opgezocht voor informatie over de wandelmogelijkheden in het gebied. De uiterst vriendelijke dame voorzag mij van een mooie winterwandelkaart en vertelde over de mogelijkheden van sneeuwschoenwandelen. Ook vertelde ze dat er een speciale liftpas is voor wandelaars, waarbij je alleen de liften mag gebruiken die naar geprepareerde winterwandelingen gaan. Daar bespaar je een hoop geld mee als je niet gaat skieen! Helaas werden er in de periode dat ik er was geen sneeuwschoenwandelingen georganiseerd, maar dit wil ik echt nog een keer gaan doen.

 

In Kirchberg is  aantal winterwandelingen boven op de berg beperkt. Ik wandelde de route “St. Bernhard Kapelle” van de Fleckalm naar de Hahnenjamm. en deed een poging om op de Kitzb”hler horn te wandelen, maar raakte daar de route al snel kwijt. In het dal zijn gelukkig ook veel mogelijkheden om  prachtige wandelingen te maken. Ik heb me hier drie dagen prima kunnen vermaken.

Wandelen in Zermatt in de winter

De wintersport is mij zo goed bevallen dat ik in december naar Zwitserland afreis met een vriend. Hij gaat snowboarden met als grootste uitdaging de gletsjer van de Matterhorn. Ik ga wandelen en genieten van prachtige witte bergen. Zermatt is een walhalla voor wandelaars in de zomer, maar ook in de winter zijn er genoeg geprepareerde wandelpaden om je een aantal dagen te vermaken. Ook hier is een speciale liftpas voor wandelaars, alleen is deze niet goedkoper dan een normale skipas.

In drie dagen tijd bezoek ik drie verschillende bergen en maak de mooiste wandelingen. Lang niet op elke top is een winterwandeling uitgezet, maar er zijn wel veel meer wandelmogelijkheden dan in Kirchberg. Naast de echte sneeuwwandelingen waar ik soms tot aan mijn knieen wegzak, maak ik ook prachtige boswandelingen vanaf de berg naar Zermatt in het dal.

Voorbereiden op een winterwandeling

MatterhornEen winterwandeling vraagt toch wel een andere voorbereiding dan een wandeling in de zomer. De wandelingen zonder sneeuw droeg ik een thermobroek onder mijn gewone broek. De sneeuwwandelingen deed ik in een skibroek, maar je kunt ook kiezen voor een warme onderlaag met een waterafstotende bovenlaag die je open kan ritsen wanneer het te warm wordt. Mijn bovenkleding bestond uit laagjes. Een thermoshirt, een fleecevest en een winddichte en waterafstotende jas. In mijn tas nog een extra poncho voor mocht het weer ineens omslaan. Verder natuurlijk een warme fleececol voor om mijn nek, goede handschoenen en een mooie muts. Onder mijn stevige wandelschoenen had ik snowsteps, antislip noppen die voor meer grip. Ook kan ik je aanraden om met stokken te lopen in de bergen, deze zorgen voor stabiliteit en ontlasten je knieen.

 

Belangrijk wanneer je de bergen in gaat is dat je goed naar de weersvoorspelling en het lawinebericht kijkt. Laat ook altijd iemand weten waar je gaat wandelen en hoe lang je erover denkt te gaan doen. Zorg voor een extra accupack voor je telefoon, door de kou gaat de batterij minder lang mee. Draag je telefoon en je accupack zo dicht mogelijk op je lichaam, zo houd je ze warm. Verder vond je in mijn tas een thermozitmatje, kompas, ehbo-setje, voldoende water en koeken, de kaart en natuurlijk mijn fototoestel.

 

Zo zie je maar dat een wintersportbestemming ook ideaal is voor een heerlijke wandelvakantie.

 

Wanda Catsman is communitymanager, blogger en wandelaar. Het wandelen zat er bij haar al vroeg in. Het begon allemaal met de hikes bij scouting. Daarna liep zij het Pieterpad, gevolgd door de GR5. Na een aantal jaren wandelstilte pakte zij drie jaar geleden het wandelen weer op. Ze liep het Utrechtpad en het Marskramerpad en talloze dagwandelingen. Momenteel is zij bezig met het Pelgrimspad en het Hollandse Kustpad. Wekelijks inspireert zij wandelend Nederland met haar verhalen en foto’s op https://wandawandelt.nl.