terug

Romy wandelt – Ik merk het direct aan mijn waardes…

Vorig jaar heb ik (Romy Moor, 1988) voor het eerst meegedaan aan de Nationale Diabetes Challenge. Na lang twijfelen schreef ik mij in, en daar heb ik nooit spijt van gehad!

Sinds mijn negende heb ik diabetes. Ik ben nooit heel erg consequent met mijn diabetes geweest. Altijd dacht ik: “Ik wil niet anders zijn dan mijn leeftijdsgenoten, en die complicaties zal ik vast niet krijgen”. In maart 2016 kwam ik bij de oogarts, die mij vertelde dat er plekjes op mijn netvlies zaten als gevolg van mijn diabetes. Ik raakte totaal in paniek! Blind worden lijkt mij het ergste wat er is. Mijn diabetesverpleegkundige vertelde mij dat het niet heel snel verslechterd, maar dat ik dan stabiele bloedsuikerwaardes moet hebben. Vooral schommelingen zijn erg slecht voor je, vertelde ze. Ik ben wakker geschud en bedacht me dat ook ik complicaties kan krijgen.

De Nationale Diabetes Challenge

Romy (rechts). Via Bas van de Goor Foundation

In mei datzelfde jaar kreeg ik een berichtje van een vriendin. Zij ging meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge via het ziekenhuis en vroeg mij ook mee te doen. Ik? Wandelen?? Na werktijd??? Als ik een dag gewerkt heb ben ik op, en sporten is al helemaal niet mijn ding! Wel bedacht ik mij dat sporten juist voor diabetespatiënten heel goed schijnt te zijn…  Na wat over en weer gemail met mijn diabetesverpleegkundige, die mij ook aanmoedigde mee te doen (ze zei: “Als ik het kan, kan jij het ook”), heb ik besloten om mij toch maar in te schrijven. Ik dacht: “Als het niets wordt, kan ik er altijd weer mee stoppen”.

Wandelen in de frisse buitenlucht

Ik heb mezelf ontzettend verbaasd en overtroffen. Wat vind ik het lopen heerlijk! Even alle stress van de dag vergeten en heerlijk in de frisse buitenlucht wandelen. Je voelt je na de wandeling zoveel beter. Het kost me geen energie, maar ik krijg er juist energie van! Ik merk het ook direct aan mijn suikerwaardes wanneer ik actief bezig ben! Als ik een dag vrij ben en niet zoveel doe, gaan mijn waardes vaak alle kanten op. Wanneer ik druk bezig ben ziet het er vaak heel anders uit.

Te voet door Amsterdam

Zo was ik vorige week een dagje naar Amsterdam. Normaal gesproken zou ik voor alles de tram pakken, maar dit keer deed ik het eens te voet. Ik heb gelopen van het station naar het Vondelpark, door naar de Albert Cuypmarkt en via alle winkels in de Kalverstraat weer terug. 18 Kilometer totaal. Ondanks dat ik toch best wel wat gesnoept heb, waren mijn suikerwaardes de hele dag stabiel! En het was ook nog eens ontzettend leuk om zo door Amsterdam te wandelen.

Dierbaren inspireren om te wandelen

Dit jaar loop ik weer mee met de Nationale Diabetes Challenge. Samen met een wandelgenoot van vorig jaar, en met mensen van het ziekenhuis, zit ik in de organisatie. Het kon namelijk alleen doorgaan als we een beetje zouden helpen, want zo een organisatie kost best veel tijd. Heel even heb ik gedacht: “Poeh wat een werk, is het al voorbij?” Maar nu vind ik het erg leuk! Ik heb verschillende mensen om mij heen geïnspireerd en dat geeft een goed gevoel. Zo lopen mijn moeder en zus, die net als ik nóóit bewogen, nu elke zondag samen. De échte wandelschoenen die ik voorheen zo ontzettend lelijk vond, staan nu op mijn schoenenplank, allemaal dankzij de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation  Naast dat het wandelen zo ontspannend is en zoveel energie oplevert, is het heel gezond en merk je dit meteen aan je bloedsuikerwaardes. Mijn HbA1c (gemiddelde bloedsuikerwaarde gemeten over langere periode) is gezakt, mijn waardes overdag zijn beter en ik zit veel beter in mijn vel.

Leuker contact

Romy met haar handen in de lucht. Links voor Romy loopt haar diabetesverpleegkundige (kort blond/grijs haar). Via Bas van de Goor Foundation

Het allerleukste vind ik de manier waarop ik nu contact heb met mijn diabetesverpleegkundige, Else Korpershoek uit het Spaarne Gasthuis. Het is niet meer alleen eens per half jaar in het ziekenhuis, we zien elkaar vaker, en we appen soms gezellig met elkaar. Zo hadden we het vandaag over vakanties, kinderen krijgen en over mijn blogs die zij met enthousiasme leest. Zo leuk! Ik was altijd al ontzettend blij met haar. Ik hoef maar te mailen en het wordt geregeld. Ze is altijd even aardig, enthousiast en meelevend. Ze geeft mij het gevoel dat ik alles tegen haar kan zeggen, dat ik fouten mag maken, en dat ik alles kan zolang ik er zelf maar in geloof. Het is ontzettend fijn om zo iemand als diabetesverpleegkundige te hebben.

Ik heb ook andere mensen uit het ziekenhuis leren kennen. Ze zijn allemaal even aardig en enthousiast. Met mijn wandelgenootje heb ik ook meer contact dan voorheen, wat erg gezellig is!

Afsluiting Nationale Diabetes Challenge 2017

De wandelweken zijn voorbij gevlogen! Eind september sluiten we de Nationale Diabetes Challenge 2017 af op het NDC Festival in Arnhem. Iedereen, met of zonder diabetes, is welkom om een kijkje te komen nemen of zelf mee te wandelen. Wie weet is er volgend jaar weer een challenge. Ik zal in ieder geval door blijven wandelen!!

Ook naar het Nationale Diabetes Challenge Festival? Tickets en info op www.nationalediabeteschallenge.nl/festival