terug

Struinen op Schiermonnikoog: een wandeleiland pur sang!

Struinen op Schiermonnikoog, al jaren heb ik het niet meer gedaan. Het is even slikken, mijn Camino naar Spanje kan door corona opnieuw niet doorgaan. Even doorbijten, maar gelukkig ligt plan B klaar: ik ga eind augustus 2020 op stap naar mijn zo geliefde en al jarenlang niet meer bezochte Waddeneiland. Graag neem ik je mee naar dit wandeleiland waar de natuur haar eigen gang gaat.

Tekst & beeld: Irene Kapinga | www.opstapmetirene.nl

De opwinding begint al in de haven van Lauwersoog. Op wandelschoenen of met de fiets aan de hand loop je de veerpont op. De auto blijft achter op de vaste wal, die is op het eiland niet welkom, dat is één van de charmes van Schiermonnikoog. Eenmaal op het schip, kun je als je geluk hebt de zeehonden op het Wad zien liggen. In vijftig minuten varen nader je heel rustig het eiland. In vijftig minuten varen bereik je een andere wereld. 

Nationaal Park

Sinds 1989 is Schiermonnikoog een Nationaal Park. Vrijwel nergens anders zijn er op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende landschappen te vinden: bossen en duinen vol geurige bloemen, oneindige stranden, een uitgestrekte kwelder, de Westerplas en een polder boordevol vogels.

Op het westelijk deel van het eiland vind je de meeste fiets- en wandelpaden. Het oosten is een stuk ruiger, slechts toegankelijk voor de ware liefhebber van avontuurlijk struinen.  Het strand wijst zijn eigen weg: breed, eindeloos, een plek van ongekende rust en ruimte.

Vanaf de aanlegsteiger

Bij de aanlegsteiger staan bussen klaar naar het dorp en naar de hotels/vakantieparken. Een fietsverhuurder slijt hier zijn laatste fietsen. Zelf kies ik ervoor deze tijdelijke drukte links te laten liggen. Met een kaart van het eiland en een uitgeprinte wandelroute struin ik vanaf hier mijn eigen weg over Schiermonnikoog.

Struinen op Schiermonnikoog

Ik moet even wennen. Voor het eerst ben ik helemaal alleen op dit eiland, onderweg kom ik niemand tegen. De stilte is oorverdovend, de ruimte neemt de overhand. Al lopend denk ik terug aan mijn eerdere bezoeken aan Schiermonnikoog.

Al vanaf mijn kindertijd kom ik hier zo graag. Spelen bij de Berkenplas, een zandkasteel bouwen op het strand, het ritme van het vuurtorenlicht vangen. Ik herinner mij dagen vol zon en vreugde op dit eiland. Later in mijn leven kwam ik vele malen terug.  Met vrienden en met mijn gezin heb ik hier gefietst, gewandeld en heb ik genoten van de rust, de ruimte en van het goede leven.

Onderweg zie ik bekende plekken. Zelf word ik onder meer gezien door de grote runderen, konijnen, zwaluwen, lepelaars, paarden en steltlopers.

struinen op Schiermonnikoog

Onverhard

Tijdens het lopen laat ik mijn geplande route los. Ik dwaal door het bos, over het strand, langs de meertjes en door de duinen; verder en verder. Hierbij loop ik grotendeels over onverharde zand- en graspaden. Voor een klein deel volg ik de schelpenpaden. Verdwalen is niet echt mogelijk, het dorpje ligt in het westen en is in die richting niet te missen.

Dorpsleven

In de dorpskern, mijn eindpunt na een goede wandeldag, is het gezellig druk. De terrassen zitten vol, voor de enige supermarkt op het eiland staat een rij.

Voelbaar is de ontspanning, alle gasten zijn na een dag in de buitenlucht prettig vermoeid en laten zich verwennen met een plaatselijk gebrouwen borrel of met een wijntje. Om daarna de laatste boot terug te nemen naar het vasteland of om zich daarna terug te trekken in een hotel of vakantiehuis op het eiland.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Ik trek mij terug bij Hotel Duinzicht. De eetzaal hier is ingericht met eikenhouten meubilair en de wanden zijn versierd met geweien en met foto’s van de historie van het hotel. Ik waan mij hier dan ook meteen thuis. In een heerlijk bed droom ik over de komende wandeldagen op dit heerlijke eiland. Een eiland waar mijn lijf en hoofd rustig worden en waar mijn hart voor blijft kloppen.

Wandelingen

Heb jij ook zin om te struinen over Schiermonnikoog? Op internet vind je diverse wandelroutes. Bij de VVV is een wandelgids beschikbaar met daarin een aantal wandelingen. Ook kun je daar (en op de boot) een gedetailleerde kaart van het eiland kopen.

Schiermonnikoog

In november staat het eiland geheel in het teken van wandelen. Diverse aan corona aangepaste evenementen vinden dan plaats, je kunt je via deze link oriënteren en inschrijven.

Heb je zin om met mij het eiland te verkennen? Klik dan op deze link en je leest over een komende mini-pelgrimage in Groningen en op Schier.

Over de auteur

Irene Kapinga is wandelaar, pelgrim, gids, coach en reisleider. In 2000 liep zij voor het eerst naar Santiago de Compostela. Vele pelgrinsroutes heeft ze daarna zelf gelopen. Vanaf april 2018 begeleidt (en organiseert) Irene wandelingen over Nederlandse, Belgische, Engelse, Spaanse en Portugese pelgrimspaden. Regelmatig schrijft ze over haar ervaringen op nabije en verre (pelgrims)wegen. Meer over Irene en over pelgrims-wandelingen lees je op www.opstapmetirene.nl


Bekijk ook deze items