terug

Voor alles is een eerste keer

tentEindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en plannen omgezet in daden. Wij gaan vanaf nu kamperen en wandelen. Met ons tweetjes, hond en ik. We beginnen in Dalfsen, op De Rietkraag, een van de vele natuurkampeerterreinen in ons land. Ook al is het hoogzomer en druk, ik ben met de hond welkom. Helaas niet op het trekkersveldje, want daar staan meerdere gezinnen, en met de hond erbij, misschien geen goed idee. Ik vind het best. En zo staat mijn kleine zwarte trekkerstentje naast de grote gezinstenten.

De Rietkraag is een gezinscamping, met wat dieren, een speeltuin een eigen sloot met bootjes en ontzettend aardige beheerders. En aardige campinggasten.

Deze eerste dag loop ik van Dalfsen naar Ommen, een etappe van het Maarten van Rossumpad, ongeveer 18 km. Het is warm en hoewel we veel door het koele bos lopen, houden de diverse sloten hond echt gemotiveerd.

In Vilsteren stop ik. Dit particulier landgoed bestaat uit landbouwgrond, bos en een dorp. De molen draait en is open voor bezoekers. Ik krijg een rondleiding, terwijl twee fietsers beneden een drankje doen en op hond passen. Een mooi excuus om nog even te blijven zitten. Een werkende molen met een paar kinderen, je leert meteen weer een hoop bij.  Ook het landschapshuis bezoek ik voor ik verder op weg ga naar Ommen. Op het landgoed zit ook een natuurkampeerterrein, daar ga ik nog wel eens naar toe, want dit gebied is mooi, oud en met een eigen karakter. 

molen

Als je dan in Ommen aankomt, dan zoek je in de namiddagzon een heerlijk plekje aan de Vecht voor een welverdiend drankje, om bij terugkomst een verrassing op de camping aan te treffen. De Vlinderstichting en Stichting Natuurkampeerterreinen organiseren al een paar jaar de Nachtvlinderestafette op diverse natuurkampeerterreinen. En ik heb geluk. Bioloog Kees Boele vertelt enthousiast over nachtvlinders en als het donker is, kunnen we onze opgedane kennis in de praktijk brengen.

Op de tweede wandeldag is het weer niet meer zo mooi. Onder een grijze deken met miezer gaan naar de Lemelerberg. Vanaf de Rietkraag nog best een eindje lopen over een redelijk nieuw wandelpad door de maisvelden. Het bestaat voornamelijk uit lange, rechte paden. Maar de Lemelerberg komt dichterbij! En het voordeel van slecht weer: dit schitterende bos en heidegebied is vandaag bijna helemaal van ons.

IMG_3526

In het theehuis De Lemelerberg is het drukker, maar dat is ook met de auto te bereiken. We dwalen de hele dag door het gebied, het weer klaart op en we zijn precies op etenstijd in het dorp Lemelerveld!

Ik besluit nog 1 nachtje te blijven en dat kan gelukkig ook. De zon schijnt en ik maak er een ontspannen dag van. Hond ligt het merendeel van de tijd in het kanaal achter de camping, ik lees in het gras mijn boek uit. En dan is het zaterdag en tijd om weer huiswaarts te gaan. Inpakken en wegwezen.

IMG_3556

Al is dat laatste lastig. Ik heb dan wel besloten een nacht langer te blijven, maar niet gekeken of de bus ook rijdt op zaterdag. Nee dus. Dan maar naar Dalfsen station lopen met 15 kilo op de rug. Ongeveer 8.5 kilometer met een lucht  die er steeds dreigender uit gaat zien.

Nog niet eens halverwege barst het noodweer los. Code geel kreeg het van het KNMI , las ik later. Echt tot op het bot doorweekt komen we bij station Dalfsen aan. Eerst een warme chocolademelk en droge kleren aan. Ik pak de volgende trein. Maar wat is wandelen en kamperen fijn!

Tekst & foto’s; Klaartje Grol

Meer weten:

www.natuurkampeerterreinen.nl
www.derietkraag.com
www.landgoedvilsteren.nl
Law4-het-maarten-van-rossumpad

IMG_3596