terug

Waarom je in de bergen gelukkig wordt

En zo zaten we zomaar anderhalf jaar thuis. Zelfs beroepsmatig reizen was lastig. Maar al dat thuiszitten, leverde juist interessante inzichten op. In de rust van m’n thuiskantoor besefte ik ineens waarom ik zo graag naar buiten ga. En eigenlijk is de reden heel simpel: buiten word je gewoon gelukkiger dan binnen.

Tekst: Daan Couwenbergh

Herinneringen die je in de bergen maakt, blijven je langer bij dan andere vakantieherinneringen. Foto Jonathan Vandevoorde

Het was eigenlijk een vrij vreemde gewaarwording. Op een van die vele dagen dat ik in mijn werkkamertje thuis zat, kletterde de regen tegen de ramen. Terwijl ik de druppels op het raam van mijn werkkamer telde, vroeg ik me af waarom ik zo zat te balen van regen. Ik zat droog en hoefde nergens heen. En toen herinnerde ik me dat ik een jaar eerder van zo’n zelfde regenbui had genoten. Tijdens een reis voor Bergen Magazine kon ik, voordat ik met een gids op pad zou gaan, even zelf de omgeving in. De reis zou een druk programma hebben, veel berghutten, veel zien, veel aantekeningen en foto’s maken en thuis zou ik alles meteen moeten uitwerken. De deadline naderde al.

Maar voordat alles zou beginnen, had ik nog precies genoeg tijd voor een rondje om het meer. Even de dorpjes aan de oever bekijken, voordat ik met de kabelbaan naar boven zou gaan zou gaan en de komende dagen die die dorpjes hooguit nog vanuit de hutten hoog boven het dal kon bekijken. In de haast had ik geen regenjas meegenomen en je raadt het al: juist dan krijg je altijd een flinke regenbui op je kop. Tegenvaller? Helemaal niet. Normaal is het ’s zomers rond zo’n meer een drukte van belang, maar nu was het uitgestorven. Iedereen zat droog binnen en ik was helemaal alleen op het pad langs de lege watervlakte. Het werd een prachtige ronde langs mooie dorpjes, ik kon in alle rust genieten van het uitzicht op prachtige, dreigende wolkenluchten boven het water en die geur die je alleen ruikt als het ’s zomers regent. En zo kwam ik doorweekt maar helemaal opgeladen voor de reis aan bij het hotel, waar de gids me zou oppikken. Alle stress over deadlines, aantekeningen en foto’s was verdwenen.

Ontspannen door een actieve vakantie

Dat ik in de Oostenrijkse regen kon genieten, maar thuis in Nederland flink van de regen zat te balen, is helemaal niet gek. Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende soorten vakanties op onze gemoedstoestand. Keer op keer blijkt uit zulke onderzoeken dat vakantiegangers vaak meer ontspannen terugkomen van een actieve vakantie dan van een luie vakantie. En dat niet alleen, mensen die op zo’n actieve vakantie gingen, hadden ook na langere tijd meer herinneringen aan die vakantie dan na een luie vakantie. Samengevat: na een actieve vakantie ben je meer ontspannen en dat gevoel blijft langer hangen.

De natuur in, goed voor lichaam en geest

Eigenlijk is dat helemaal geen nieuws. Al eeuwen trekken overal ter wereld mensen de natuur in om tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan het Japanse idee van ‘bosbaden’. Volgens die filosofie is regelmatig een boswandeling maken net zo belangrijk als regelmatig je lichaam wassen. Vandaar de term ‘bosbaden’. Tijdens zo’n tocht door het bos ‘was’ je alle dagelijkse indrukken en stress van je geest, net zoals je in bad vuil van je lichaam wast. In Japan noemen ze dit bosbaden Shinrin Yoku.

Bosbaden kan prima in Oostenrijk. Foto Österreich Werbung – Sebastian Stiphout

Zweverig is dat zeker niet, het positieve effect van zo’n tocht is namelijk neurologisch vastgesteld. Door actief te zijn in de natuur, wandelen en fietsen bijvoorbeeld, maken je hersenen allerlei stoffen aan waardoor je je beter voelt. Mentaal, maar ook fysiek, want je immuunsysteem krijg ook een flinke boost. Niet voor eventjes, maar voor langere tijd zelfs. Als je regelmatig beweegt, blijven al die stofjes in je brein ervoor zorgen dat je je goed blijft voelen! In Japan gaan ze al zo ver dat zulke boswandelingen als therapie worden voorgeschreven. En dan gaat het alleen nog maar om de positieve gevolgen van het bewegen zelf. Tel er tijdens je vakanties de gezelligheid van het op pad zijn met je familie of vrienden ook nog eens bij op. Een actieve vakantie in de bergen is daarmee neurologisch gezien hét recept voor een ideale vakantie. En ga je alleen op pad? Dat is ook niet erg! In je eentje in het bos genieten van de schoonheid van de natuur is net zo goed voor je. Voor dat gevoel dat je in het bos even alleen op de wereld bent, is er in het Duits zelfs één specifiek woord. Een woord dat al jaren in het lijstje staat met mooiste woorden, Walteinsmakeit.

Helemaal losgekoppeld

Ga maar na, wanneer had je tijdens een bergwandeling de tijd om aan de drukte op je werk te denken? Zelfs toen ik voor m’n werk onderweg was langs de oevers van dat meer, voelde dat helemaal niet als werk. Ik dacht helemaal niet meer aan de deadlines die ik moest halen, maar was helemaal in het hier en nu. Het weer en het ruige landschap van Oostenrijk om me heen, koppelden me echt helemaal los van het dagelijkse leven achter de computer. Dat het landschap daarbij helpt, weten de Oostenrijkers zelf maar al te goed. Ze hebben niet voor niets honderden ‘geluksplekjes’ in hun land aangewezen. Plekken, waar je echt even helemaal tot rust komt.

Ik weet wat ik mis, waarom ik zo baal van een regenbui, ook al hoef ik er niet doorheen. Terwijl een windvlaag de regen extra hard tegen het raam van m’n werkkamer laat kletteren, besluit ik dat het de hoogste tijd is om die geluksplekjes op te zoeken, te gaan bosbaden en de frisse berglucht weer langs m’n hoofd te voelen waaien. En meteen voel ik me al een beetje beter. Want ook dat is door al die wetenschappers vastgesteld: voorpret helpt al.

Geluk en bewegen in de natuur van Oostenrijk

Tags: Oostenrijk

Bekijk ook deze items