terug

Wandelen in de Kop van Overijssel: het Kiersche Wijdepad

Het was al dagen heerlijk weer. Ik besloot om na mijn werk naar de Weerribben-Wieden te rijden voor een wandeling.  Van tevoren had ik thuis al op het internet gezien dat de koninginnenpage hier gesignaleerd was, een van de grootste vlindersoorten van Nederland. Dit is in de Kop van Overijssel best een zeldzaamheid, aangezien ze vooral in het zuiden voorkomen. Dus vol goede moed ging ik op pad, om het Kiersche Wijdepad te lopen.

Tekst & beeld: Elske Zwanenburg

het Kiersche Wijdepad

Het Kiersche Wijdepad

Het Kiersche Wijdepad is net geen 5 kilometer. Na een brug te zijn overgelopen kwam ik in een klein stukje bos.  Hier zie je al dat de Wieden een moerasgebied is. De grond bij de bomen was nog lekker nat ondanks de droogte.

Vogels spotten

Al gauw loop ik door grasland langs een groot meer. Echt een prachtig plaatje! De zwanen en meerkoeten dobberen voorbij. Even verderop is de boer een stuk land aan het maaien. De ooievaars zijn eropaf gekomen en eten zich vol met muizen en kikkers die tevoorschijn komen. Vanuit de lucht houdt de bruine kiekendief een oogje in het zeil.

Kiersche wijdepad

Wanneer ik langs een sloot loop zie ik wat bekends op het water liggen. Een grote gerande oeverspin! Deze spinnensoort heeft geen web nodig om zijn prooi in te vangen. Nee, deze spin jaagt op het water. Als er krabbenscheer in het water staat, heb je dan ook grote kans om deze spinnensoort tegen te komen.

Terug in de tijd

De wandeling is tot nu toe erg afwisselend. Geen lange rechte paden maar lekker door het gras en over bruggetjes. Het is alsof je even terug bent in het Nederland van vroeger. Het was deze middag erg warm. Het viel daarom ook extra op dat er op bepaalde stukken van de wandeling het pad modderig en nat was. Op een gegeven moment werd het pad zo nat dat ik me afvroeg of ik nog droge schoenen zou overhouden. Gelukkig viel uiteindelijk toch nog mee.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Een klein stukje van de route loop je over asfalt. Aan de linkerkant lag een groot stuk nat moerasland. Een fijne plek voor de ganzen. Zelfs een lepelaar vond hier een plekje om te foerageren. Nadat ik de weg was overgestoken liep ik vooral door bos. Ook hier was het pad op bepaalde plekken lekker modderig.

Op zoek naar de Konininnepage

Zoals ik in het begin al schreef was ik op zoek naar een van de grootste vlinders van Nederland, de koninginnenpage. Al de hele route hield ik mijn ogen goed open maar zonder succes. Toen ik het bos verliet en verder ging door grasland had ik de hoop al een beetje opgegeven. Maar ineens vloog hij daar! Wat een prachtige vlinder!

Even verderop zag ik nog twee reeën in het hoge gras. Hierna kom je al snel weer bij de parkeerplaats.

Diverse natuur

Het was een prachtige route door een fantastisch mooi gebied waar veel te ontdekken is. Wat ik zo fijn vond was de diversiteit aan natuur. Er is water, grasland, maar ook bos. Door die variatie leeft er ook van alles. En het was er heerlijk rustig. Echt een aanrader!

Over de auteur

Mijn naam is Elske Zwanenburg en ik maak sinds het voorjaar van 2020 wandelvlogs. In deze video’s neem ik de kijker mee tijdens mijn wandelingen. Ik leg vast wat ik allemaal tegenkom of wat me opvalt. Soms wandel ik alleen een andere keer gaat er gezellig iemand mee.


Bekijk ook deze items