terug

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Aangezien ik in Diever woon, is het Drents-Friese Wold praktisch mijn achtertuin. Ik wandel er vaak en in alle jaargetijden. Mijn voorkeur heeft natuurlijk de lente omdat dan de natuur weer tot leven komt maar zelfs in de wintermaanden is er genoeg te zien. Daarom besloot ik deze week te beginnen met een 10 kilometer lange rondwandeling door het Nationaal Park.

Tekst & beeld: Ellen Kamphuis

Wandelen in het Drents Friese Wold

Ochtendwandeling door het Nationaal Park

Op de laatste dag van februari ging ik op pad om de schade te bekijken die de storm Eunice heeft veroorzaakt. Ook was ik benieuwd naar de wateroverlast. Zou ik mijn schoenen deze ochtend drooghouden?

Het eerste stuk liep ik door landgoed Berkenheuvel. Ik zag de eerste takken op de grond liggen, dus zo te zien had de storm hier ook goed huisgehouden. Ook bomen konden de storm helaas niet weerstaan


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Onderweg hoorde ik diverse spechten tekeer gaan en anderen vogels tsjilpten al volop. Het voorjaar komt eraan! Na een paar kilometer bereikte ik de Koekkoeksvijver. Normaal gesproken een klein ven, maar door alle regen is hij ongeveer 3 keer zo groot geworden. Veel bomen stonden met hun ‘enkels’ in het water. Ook het wandelpad stond onder water en soms was het even springen naar een droge pol.

Wateroverlast

Via een smal pad vervolgde ik mijn weg, toen ik plots oog in oog stond met een Spaanse koe. Snel omdraaien en een ander pad nemen dus. Geen tijd voor een foto. Gelukkig zag ik het hek wat betekende dat ik weer in de buurt van de Bosweg kwam. Nadat ik een stukje over het fietspad had gelopen, zag ik dezelfde Spaanse koe weer staan. Gelukkig zat er dit keer een stroomdraad tussen ons.

Ik liep verder tot de zandverstuiving, die in de volksmond ook wel de Witte Zandbergen wordt genoemd. Van daaruit slingerde het pad richting Diever. Plots sprongen er drie reeën voor mij langs. Ik schrok en was natuurlijk weer te laat om een foto te maken. Het laatste stukje liep ik weer langs de Bosweg en bereikte het dorp weer. Een mooie wandeling van 10 kilometer in een heerlijk zonnetje.

Wandelen in het Drents Friese Wold

Het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold ligt in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland en is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het park is ruim 6.000 hectare groot. Rondom het dit gebied liggen diverse plaatsen die als uitvalsbasis voor een wandeling kunnen dienen, zoals Appelscha, Noordwolde, Diever, Hoogersmilde en Vledder. Naast wandelaars kent het Drents-Friese Wold nog veel andere gebruikers, waaronder fietsers, mountainbikers en ruiters. Voor iedere gebruiker zijn er paden en routes. Het gebied is erg veelzijdig; je vindt er heidevelden, zandverstuivingen, bos, vennen en landerijen. Het park is ook deel van het Natura 2000 gebied Drents-Friese Wold – Leggelderveld. Naast reeën en vossen kun je er ook Schotse Hooglanders tegenkomen en de zwarte Spaande runderen (Sayaguesa’s).

Tips voor mooie wandelingen in het Drents-Friese Wold

  • De rode paaltjes route over het Aekingezand (Kale Duinen). Deze wandeling start op de parkeerplaats bij het Aekingezand. Een korte wandeling van ongeveer 6 kilometer, waar je even het idee hebt in het Saharazand te wandelen.
  • Belevingspad Hoogersmilde. Een leuke kinderroute van 2-3 kilometer. Onderweg is er van alles te zien en te beleven. Aan het einde van de route vind je zelfs een vliegtuig!
  • Wandelroute Hoekenbrink (tussen Diever en Oude Willem). Deze rode route van ongeveer 4 kilometer loopt onder meer door bos en langs heide. Mooi om te lopen als de heide in de nazomer in bloei staat. Ook kun je onderweg schapen tegenkomen.
  • Etappe Drenthepad van Diever naar Appelscha. Deze etappe laat je al het moois zien van het Drents-Friese Wold.
  • Vanaf de TIP in Diever volg je de gele route van ruim 8 km. Je loopt door landgoed Berkenheuvel en je komt oa langs het Onderduikershol.
  • Het Blotevoetenpad in Appelscha. Een korte wandeling en echt leuk om met kids te doen.
  • Zwerven tussen Wapse en Diever”. Een mooie gevarieerde wandeling van 17 kilometer, die mij als inwoner van Diever zelfs nog verraste!
  • 7 kilometer-route van het Drents Landschap, vanaf de parkeerplaats bij Schaapskooi Huenderhoeve in Doldersum.

Belevingspad

Meer wandelroutes?

Zelf maak ik deel uit van een projectgroep die in opdracht van het Recreatieschap Drenthe bezig is met het maken van wandelommetjes in en rondom Diever. Niet alleen in Diever zijn we hiermee bezig, maar ook in Wittelte, Wapse en Wateren/Zorgvlied. Een Ommetje is een wandeling van ongeveer 5 kilometer, die onderdeel gaat worden van het wandelknooppuntennetwerk. Ook dit netwerk zal in 2022 uitgerold worden, zodat de wandelaar nog meer mogelijkheden krijgt.

En wil je nog meer wandelen?

Van 26 t/m 29 mei vindt in Diever de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse plaats. 4 dagen wandelen in afwisselend landschap. Een kleinschalig maar supergezellig wandelevenement!

Zie ik je dan?


Bekijk ook deze items