terug

Wandelen in Limburg: Indrukwekkende wandeling in Ohé en Laak

Joepie! Ik heb mijn vaccin gekregen, de corona-cijfers gaan de goede kant op en de versoepelingen blijven komen. Hoog tijd om eens te grens over te steken op zoek naar leuke wandelingen in Nederlands Limburg. Via een kennis kreeg ik een tip over een mooie wandeling in Ohé en Laak, een dorp vlak over de Belgisch-Nederlandse grens. Perfect, zeker omdat het maar een half uurtje van mijn huis ligt. Ik sprong dus op een zonnige ochtend de auto in en keek enthousiast uit naar 12 km wandelplezier.

Tekst & beeld: Maaike van Robays | @ga_eens_wandelen

wandeling in Ohé en Laak

Starten met een vakantiegevoel

Ik startte aan Dijk in Ohé en Laak. Daar is een parkeerplaats, die wandelaars mooi als startpunt kunnen gebruiken. Ik stapte naar het water toe en kreeg meteen zicht op de jachthaven. Deze jachthaven behoort tot camping De Maasterp, die zicht iets verder rechts bevindt. Met het ochtendzonnetje op mijn snoet, kreeg ik hier meteen het vakantiegevoel.
Via Brasserie ‘De Maasterp’ liep ik de camping binnen. Ik volgde daar een mooi pad op een iets verhoogd gebied tussen de haven en de Dilkensplas, een recreatieplas aan de Maas.
Op het einde van dit pad gaf een hekje mij toegang tot het natuurgebied Maasvallei Dilkensweerd.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


De knappe Molenplas

Het natuurgebied Dilkensweerd is een oase van rust. Ik deelde daar mijn pad slechts met galloway-runderen en vissers die langs de oevers geduldig naar het water zaten te turen.
Niet veel later stond ik weer in het dorpje Ohé en Laak. Wist je trouwens dat het dorpje op een eiland ligt dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd werd?

Toen ik eenmaal de dorpskern achter mij had gelaten, wachtte er het volgende, indrukwekkende natuurgebied; de Molenplas. De entree was veelbelovend. Een weidse kijk over het water, waar heel wat watervogels al zingend hun taken van de dag volbrachten.

Maar deze plaats had nog veel meer in petto. Het bijzondere Bomenmonument bijvoorbeeld; een tiental dikke, grote boomstammen, die statig langs de waterplas staan. Het had iets heel indrukwekkends toen ik er door wandelde. Ook de Hompesche Molen, een windmolen uit 1722, was mooi om te zien.

In feite waren alle plekken rond de Molenplas de moeite waard. Elke wandelaar geniet hier waarschijnlijk voor de volle 100%; konikpaarden tussen het struikgewas, roerdompen en reigers aan de oevers van de plas, een stenen- oversteekplaats, mooie natuur… Ik was best onder de indruk.

Verbonden met het water

Wandelen in Ohé en Laak betekent wandelen door Rivierpark Maasvallei. De tochten rondom deze plaats passeren altijd gezellige maasdorpjes en prachtige natuurgebieden. Iedere wandeling in de Maasvallei is dan ook bijna een garantie op heerlijk struinen langs waterplassen, watervogels spotten en wandelpaden delen met galloways en konikpaarden. Beleving ten top!

wandeling in Ohé en Laak

Over de auteur

Hallo, ik ben Maaike en ik wandel ontzettend graag.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik het wat moeilijk had op mijn werk. Ik zocht een manier om alle stress van mij af te zetten en tot rust te komen. De oplossing vond ik in het wandelen. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Door te wandelen ging ik terug voor mezelf zorgen; ik nam de tijd om te ontspannen, om te bewegen en om in de frisse buitenlucht te zijn.

En zo is @ga_eens_wandelen geboren, mijn eigen website. Om mensen te inspireren om hetzelfde te doen én om leuke wandelplaatsen met hen te delen. Geniet jij ook zo van wandelen? Super! Want: wandelen is de haast uit je hoofd halen en alles even laten lopen!


Bekijk ook deze items