terug

Wandelen in Oud-Rekem: Vogels spotten aan de Maas

Ik trek mijn wandelschoenen aan in het mooiste dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem. Gezelligheid en hartelijkheid typeren dit stadje. Natuurliefhebbers zoals ik komen hier ruimschoots aan hun trekken. Natuurgebied Oude Weerd ligt vlakbij en de Zuid-Willemsvaart loert eveneens om de hoek.

Tekst en beeld: Maaike van Robays | @ga_eens_wandelen

Oud-Rekem

Mooiste dorp van Vlaanderen

Ik start voor een gevarieerde wandel-lus van 15 km op de parkeerplaats Colmonterveld. Vanuit hier wandel ik eerst een stukje door Oud-Rekem. Het dorp werd in 2008 nog als mooiste van Vlaanderen bekroond. Dus zeker de moeite waard. Het sfeervolle centrum is autoluw, waardoor het de ideale plek is om op het gemakje te beginnen met de wandeling. Buiten de corona-tijden heb je hier ook veel horecabeleving.

Vogelparadijs aan de Maas

Ik verlaat het dorp en steek de Zuid-Willemsvaart over. Mijn tocht gaat verder langs weidse landbouwvelden tussen Uikhoven en Herbricht. Een deel van dit landschap ligt in de bedding van de Maas. Bij hoog water kan dit blank komen staan. Het dorp Herbricht ligt zelfs in overstromingsgebied.

Wandelen in Oud-Rekem

Vervolgens wandel ik langs een prachtig stukje Maasoever in een buitenbocht van de rivier. Het is hier honderd procent genieten van het uitzicht over de machtige Maas. Dit gebied is een waar paradijs voor watervogels die hier af- en aan vliegen of ronddobberen op het water. Zeker een pauze en een verrekijker-momentje waard!

Ter hoogte van Hochterbampd volg de oranje lus de fietsdijk. Maar ik wil nog meer van de Maas genieten en kies ervoor om even van het pad af te wijken, om verder te struinen langs de oevers. Enkele tientallen meeuwen laten zich meenemen door de wind en maken er een waar schouwspel van. Fout lopen kan hier niet, want ik kom vanzelf weer uit op de oranje wandellus net ten noorden van het dorpje Smeermaas.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Wandelen langs vele waterpartijen

Na Smeermaas leidt de wandeling mij langs de landerijen van het kasteel van Hocht. Op deze plek werd in 1180 een cisterciënzerabdij gesticht door de heren van Pietersheim. In Neerharen steek ik het kanaal Briegden-Neerharen over. Deze verbindt het Albertkanaal met de Zuid-Willemsvaart. En het is mijn lucky day want bij de sluis passeert er juist een schip.

Oud-Rekem

Op het laatste stuk van de wandeling volg ik het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Enkele aalscholvers vliegen laag over het water. Het is een mooie afsluiter van een heerlijke gevarieerde wandeling langs de mooiste plekjes van Lanaken.

Over de auteur

Hallo, ik ben Maaike en ik wandel ontzettend graag.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik het wat moeilijk had op mijn werk. Ik zocht een manier om alle stress van mij af te zetten en tot rust te komen. De oplossing vond ik in het wandelen. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Door te wandelen ging ik terug voor mezelf zorgen; ik nam de tijd om te ontspannen, om te bewegen en om in de frisse buitenlucht te zijn.

En zo is @ga_eens_wandelen geboren, mijn eigen website. Om mensen te inspireren om hetzelfde te doen én om leuke wandelplaatsen met hen te delen. Geniet jij ook zo van wandelen? Super! Want: wandelen is de haast uit je hoofd halen en alles even laten lopen!


Bekijk ook deze items