terug

Wandelen langs de mergelgroeves in Kanne

Trek je je wandelschoenen nog eens aan voor een stevige wandeling? Maak dan eens een tripje richting Kanne. Dit dorpje vlak onder Maastricht, net over de Nederlands-Belgische grens, ligt pal naast een gebied met prachtige natuur. En als je er doorheen loopt, begrijp je al snel dat deze streek niet zomaar beschermd is.

Tekst en beeld: Maaike van Robays | @ga_eens_wandelen

wandelen langs de mergelgroeves in Kanne

De wandeling in Kanne loopt door een zeer gevarieerd Limburgs landschap. Deze wandellus verbindt Kanne met de voormalige mergelgroeve van ENCI in Nederland en met het natuurgebied Het Plateau van Caestert bovenop de groeve. Tijdens de vorige eeuw vormde de groeve het economisch hart van de regio. Deze groeve heeft dat ook een enorme cultuurhistorische waarde. Tot een paar jaar geleden werd hier cement geproduceerd, maar tegenwoordig bieden de voormalige groeves vooral onderdak aan vele vleermuizen.

Sint-Pietersberg

Ik start onder de kenmerkende hangbrug over het Albertkanaal in Kanne-Riemst en wandel langs de Jeker naar het centrum van Kanne. Hier begint de beklimming van de Sint-Pietersberg, de heuvelrug tussen Jeker en Maas, die zich uitstrekt van Maastricht over Riemst tot in Wallonië.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Hier kan ik genieten van een mooi uitzicht, het eerste maar zeker niet het laatste van vandaag. Aan mijn linkerkant zie ik het kasteel van Neerkanne en wat verderop de ingang van de mergelgrot. Ik wandel door kleurrijke kalkgraslanden met heerlijk ruikende bloemen en kruiden.

Nestplaats Oehoes

Hierna begin ik aan een mooie afdaling door bosrijk gebied naar de ENCI-groeve. Hier werd tot voor kort kalksteen ontgonnen. Nu is dit gebied teruggeven aan de natuur. De groeves vormen een ideale nestplaats voor oehoes, één van de grootste uilensoorten ter wereld.

Wat verderop passeer ik de 17de-eeuwse Caesterthoeve. Deze hoeve maakte oorspronkelijk deel uit van een kasteel, dat helaas verdwenen is. Het fraaie complex wordt momenteel volop gerestaureerd.

wandelen in Kanne

Dolines

Ik stap door een bos met een schat aan verborgen parels: indrukwekkende bomen, bloeiende bloemen en diepe dolines. Dit zijn komvormige verzakkingen, die ontstonden doordat de onderliggende kalksteen door regenwater oploste.

Tussen de bomen zie ik de Maas schitteren. Ik wandel door een open grasland naar de andere kant van het plateau, waar ik getrakteerd word op een weids zicht over het Albertkanaal, Kanne en de witte hangbrug.
Een landweggetje brengt mij ten slotte terug naar beneden, naar het Albertkanaal. Via een jaagpad wandel ik weer naar de parking waar het einde van mijn route ligt.

Praktisch:

  • Grenzeloos Kanne
  • Start aan de parking onder de brug (Grenadiersweg, Riemst)
  • Lengte: 7,6 km, volg de paarse piramide

Over de auteur

Hallo, ik ben Maaike en ik wandel ontzettend graag.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik het wat moeilijk had op mijn werk. Ik zocht een manier om alle stress van mij af te zetten en tot rust te komen. De oplossing vond ik in het wandelen. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Door te wandelen ging ik terug voor mezelf zorgen; ik nam de tijd om te ontspannen, om te bewegen en om in de frisse buitenlucht te zijn.

En zo is @ga_eens_wandelen geboren, mijn eigen website. Om mensen te inspireren om hetzelfde te doen én om leuke wandelplaatsen met hen te delen. Geniet jij ook zo van wandelen? Super! Want: wandelen is de haast uit je hoofd halen en alles even laten lopen!


Bekijk ook deze items