terug

Wandelenderwijs: Door de Amsterdamse wijk van Johan Cruijff

Iedere stad kun je doorlopen met een thema dat jou persoonlijk boeit. Je kunt een architectuurwandeling maken, een parkenwandeling of een museumwandeling. Ik houd zelf erg van sport en ga een wandeling door Amsterdam maken met als thema: sportgeschiedenis.  Met daarbij speciale aandacht voor de beste Nederlandse voetballer aller tijden: Johan Cruijff.

Tekst en foto’s: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Voor deze tocht wandel ik door de wijk Watergraafsmeer in Amsterdam. Hier groeide de beste Nederlandse voetballer aller tijden op en ik ga op zoek naar plekken uit zijn jeugd. Van zijn voormalige woonhuis loop ik langs de Jaap Edenbaan en denk daar terug aan een geweldige schaatser van heel lang geleden. Dan gaat de wandeling verder naar de stadionbuurt met beelden die herinneren aan de Olympische Spelen van 1928. In dit stadion zag ik Johan Cruijjff ooit spelen in een interland tegen Spanje. Ik wandel door vaderlandse sportgeschiedenis.

Groentezaak van zijn ouders

Mijn wandeling begin ik in de Akkerstraat, hoek Tuinbouwstraat, in Betondorp. Hier woonde voetballer Johan Cruijff (1947- 2016) de eerste twaalf jaar van zijn leven. Zijn ouders hadden een groentezaak, genaamd Cruijffs Aardappelenhandel. De parkeermeter voor de deur heeft een afbeelding van de voetballer. Even verderop is een poort, waar de jonge Johan samen met vriendjes vaak een balletje trapte. Ik wandel naar de straat Onderlangs, waar een voetbalveldje is met de naam Cruijff Court. Zes jongetjes spelen er een partijtje alsof hun leven ervan afhangt. Ik lees dat er inmiddels al 250 Cruijff Courts zijn. Deze werd in 2014 door Johan zelf geopend samen met toenmalig burgemeester Van der Laan.


Meer weten over Wandelmagazine? Ja graag!


Ik wandel verder de wijk door. De wijk Betondorp maakt deel uit van het grotere stadsdeel Watergraafsmeer. De buurt werd rond 1924 gebouwd als tuindorp, wat wil zeggen ruim opgezet, groen en toch goed betaalbare woningen. Hierbij experimenteerde het stadsbestuur met veel wit beton bij de bouw. Het is ook nu nog een aangenaam rustige wijk. Voor lezers die wat minder met voetbal hebben: er werden meer bekende Nederlanders geboren in deze wijk, zoals fotograaf Ed van der Elsken, actrice Willeke van Ammelrooy en schrijver Gerard Reve. In de Ploegstraat zie ik op de zijgevel van nummer 50 een herinneringsbord aan Reve en even verderop is café De Avonden, genoemd naar zijn bekendste roman.

Oude stadion De Meer

Ik steek een drukke weg over en loop nu door Park de Meer, waar alle straten namen hebben van beroemde voetbalstadions in andere landen. Hier dwaal ik wat door de Wembleylaan, de Bernabeuhof en de Praterlaan en vervolgens loop ik over bruggen die de namen van voetballers dragen. Hier was ooit stadion de Meer, waar Ajax jarenlang (van 1934 tot 1996) speelde, voordat de Johan Cruijff-Arena aan de rand van de stad werd gebouwd. Aan de Anfieldroad sta ik stil voor een muurschildering van Cruijff, gemaakt door de Braziliaanse Straatkunstenaar Paulo Consentino. Via de Esplanade De Meer verlaat ik deze wijk en loop tussen sportvelden door naar de Jaap Edenbaan. Door een hekwerk heb ik de trieste aanblik van een kunstijsbaan in de lente. Er zijn wat mannen bezig met onduidelijke werkzaamheden. In de winter is het zicht op de ijsbaan vast veel aangenamer dan nu. De baan is genoemd naar een groot sportman. Schaatser Jaap Eden (1873-1925) vierde zijn internationale triomfen rond het jaar 1900, maar zijn naam leeft voort.

Rare lui

Van de ijsbaan loop ik door een hele lange straat, de Linnaeusparkweg, en kom dan langs een fitnesscentrum. Door een raam zie ik tientallen mensen wandelen en rennen op loopbanden. Fascinerend dat mensen ervoor kiezen om binnen op een loopband te staan, terwijl even verderop een leuk park is waar de zon schijnt en lentebloemen bloeien. Rare lui, denk ik, maar misschien vinden ze mij ook wel raar daar buiten met mijn rugzakje en mijn wandelschoenen.

Ik loop verder door het Oosterpark, steek dan de Amstel over en wandel dan via her Rijksmuseum en de Apollolaan naar het Olympiaplein. Eenmaal daar wandel ik om het Olympisch Stadion heen. Het werd in 1927/1928 gebouwd door de Voorburgse architect Jan Wils. De poorten zijn vandaag gesloten, dus ik kan er niet in. Hier zag ik samen met mijn sportvrienden Wim en Gijs op 2 mei 1973 Johan Cruijff in de negentigste minuut de winnende treffer maken, waardoor Nederland met 3-2 won van Spanje. Ik lees de woorden Citius, altius, fortius (sneller, hoger, sterker) boven de hoofdingang. Op het Cruijff Court zie ik rechts van me een groepje stadsjongetjes voetballen. Hier is de cirkel rond. Ik begon mijn sportwandeling bij het woonhuis van een groot voetballer, liep langs een geweldig schaatser en ik eindig bij een legendarisch oud stadion, waar een nieuwe generatie geniet van hun sport.

Info:

Ik wandel met een papieren stratengids (Citoplan) van Amsterdam. De wandeling van De Watergraafsmeer naar het Olympisch Stadion met wat kleine omwegen is 9 kilometer.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Naast wandelcoach is hij verhalenverteller. Aat onderzoekt met name de stad als inspirerend wandelgebied en schrijft en vertelt daarover. Hij is schrijver van het boek Wandel je wijzerstad en natuur als coach.  Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items