terug

Wandelenderwijs: Dwars door Haagse parken naar zee

Als je een stad doorsteekt van oost naar west of van noord naar zuid, kom je allerlei verschillende wijken tegen. Parijs wandelde ik een jaar geleden door en ervoer dat de routes daar langs veel verschillende parken leidde. Dit beviel toen goed, en ik wilde kijken of ik zo’n soort wandeling ook dichter bij huis kon maken. In Nederland ken ik Den Haag als een stad met veel groen. Op de kaart verkende ik een route door diverse parken en op een mooie dag eind mei ging ik op pad.

Tekst & beeld: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Door het Haagse Bos en Clingendael

Vanaf station Den Haag Centraal wandel ik langs de rand van het Malieveld en de Koekamp, waar toevallig vandaag geen demonstratie is. Even verderop op loop ik het Haagse Bos in. Keurige ambtenaren lopen en fietsen er naar hun werk in een van de grote ministeries in de buurt. Ik lees op een bord dat dit bos al eeuwenlang beschermd is. In 1576 tekende Willem van Oranje de Akte van Redemptie, die bepaalde dat dit bos nooit zou mogen gekapt. Daar hield men zich eeuwenlang aan. Alleen in de Tweede Wereldoorlog werd het bos zwaar beschadigd doordat de Duitsers er de Atlantikwall (een verdedigingslinie langs de Europese kust) dwars doorheen lieten lopen. Na de oorlog werd het bos mooi hersteld en ik geniet van de vijvers en de statige lanen.


Meer weten over Wandelmagazine? Ja graag!


Bij Paleis Huis ten Bosch word ik vriendelijk gegroet door de schildwachten achter de hekken. De koninklijke familie woont hier in het gebouw, dat in de zeventiende eeuw als zomerverblijf van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms werd gebouwd. Ik steek een drukke weg over, kom langs de zwaarbewaakte Amerikaanse ambassade en loop dan Park Oosterbeek door naar Clingendael. Dit is een heerlijk afwisselend park met mooie vijvers en een Japanse tuin. Laatstgenoemde is deze maand geopend, dus ik heb geluk. Ik geniet van de bloeiende sierkers en de azalea’s. Over smalle bruggetjes leiden de paden er langs kleurrijke struiken en bloemen. Na het oversteken van een drukke weg loop ik verder door Park Oostduin en dan, voor het eerst niet door een park maar over straten, naar de Scheveningse Bosjes.

Langs Haagse cabaretiers

Vlak na miniatuurstad Madurodam kom ik langs een monument van Pieter Jelles Troelstra en een korfbalveld in het Westbroekpark. Op weg naar mijn Scheveningse oma wandelde ik hier als jongetje al in het weekend samen met mijn ouders. Op deze mooie lentedag genieten veel mensen van de zon. In de zomer strijkt hier theaterfestival De Parade neer. Ik besef hoe belangrijk parken voor een stad zijn. Hagenaars zijn er rijk mee gezegend, want tot nu toe doorkruiste ik een groot deel van de stad bijna uitsluitend via parken.

Vervolgens loop ik door het Belgisch Park, dat overigens geen park is, maar een luxe Haagse woonwijk. Ik kom uit bij het AFAS Circustheater, waar grote letters aangeven dat hier de musical Aïda gespeeld wordt. Hier was ik jaren geleden bij een voorstelling van Paul van Vliet. Deze echte Haagse cabaretier overleed kortgeleden. Hij schreef over Den Haag het liedje met de zinnen “Den Haag met je lege paleizen, Den Haag waar de westenwind speelt”.

Even verderop, voor het Kurhaus, sta ik voor een beeld van Wim Kan en Corry Vonk. Ooit was er een tijd dat heel Nederland op oudejaarsavond bij de radio zat en luisterde naar zijn oudejaarsconference. Ook hij maakte een lied over Den Haag: met typerende zinnen als: “Aan de lus van de Haagse tram met de hele upper-ten, bij ons op het Voorhout”. Wim Kan was een van de grote drie, waartoe ook Wim Sonneveld en Toon Hermans behoorden. Om het Kurhaus heen kom ik bij de boulevard en de Pier.

Langs het strand naar Kijkduin en Ockenburg

Op een strandterras bekijk ik de papieren kaart die ik bij me heb. Ik zie de groene strook dwars door de stad die ik heb afgelegd. Ik besluit om binnenkort verder te wandelen. Via het strand zou ik dan noordwaarts naar Katwijk kunnen lopen. Om verder te gaan met mijn Haagse stadswandeling maak ik echter een andere keuze. Ik ga langs de zee naar het zuiden lopen. Het kustpad buigt om de beide vissershavens heen terug naar het strand en dan verder naar Kijkduin, een badplaats die recent flink verbouwd is. Vanaf Kijkduin staat er weer een groen gebied op de kaart, landgoed Ockenburg.

Ik zit op een strandterras en zie aan de ene kant de pier en aan de andere kant de vuurtoren en het havenhoofd. Hier woonde in mijn jeugd rond de vuurtoren mijn oma en mijn hele familie van vaderskant. Ik ben terug op Scheveningen, ik voel me hier thuis.

Informatie:

  • Van Den Haag Centraal naar de Scheveningse Pier via de parken is een wandeling van ongeveer 10 kilometer
  • Van de Scheveningse Pier via Kijkduin naar de uitgang van Ockenburg kom je uit op zo’n 12 kilometer (de totale wandeling is 22 kilometer)

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Naast wandelcoach is hij verhalenverteller. Aat onderzoekt met name de stad als inspirerend wandelgebied en schrijft en vertelt daarover. Hij is schrijver van het boek Wandel je wijzerstad en natuur als coach.  Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items