terug

Wandelenderwijs: Maak je Trekvogelpad persoonlijk

Als je Nederland van noord naar zuid doorgestoken bent, bijvoorbeeld via het Pieterpad, is het aardig om dat ook van west naar oost te gaan doen. Het Marskramerpad en het Trekvogelpad zijn daartoe twee goede mogelijkheden. Ik kies voor het Trekvogelpad en bestel het gelijknamige boekje. In de routebeschrijving lees ik dat deze LAW bij Brummen vlak langs Zutphen loopt, waar mijn zoon woont en vlak langs Amstelveen, waar mijn oudste dochter woont. Ik ga hen beiden lopend bezoeken. Zodoende besluit ik om het Trekvogelpad tot een persoonlijk familiepad te gaan maken langs twee van mijn kinderen.

Tekst & beeld: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Maak je Trekvogelpad persoonlijk

Het langste natuurpad van Nederland

Het Trekvogelpad loopt van Bergen aan Zee naar Enschede en is 414 kilometer lang. De naam van het pad is niet willekeurig gekozen, want onderweg kom je veel vogelgebieden tegen. Sommige grutto’s vliegen in 48 uur naar de Westkust van Afrika, zo leer ik. Dan is de vijf kilometer per uur die de meesten van ons lopen (tachtig uur voor hele Trekvogelpad) maar een slakkengangetje. Ik heb er zin in gekregen en ga het anders doen dan anders. Bij deze route ga ik namelijk niet bij een van de uiteinden beginnen, zoals gebruikelijk, maar start in het midden in de buurt van mijn woonplaats. Ik zal eerst naar het oosten lopen en daarna vanaf hetzelfde uitgangspunt naar het westen. Voorlopig ga ik steeds eendaagses doen en reis met bus of trein tegen de avond weer terug naar huis. De route komt langs Baarn en het station met de koninklijke wachtkamer aldaar wordt mijn startpunt. Op deze manier geef ik toch weer een geheel eigen draai aan deze populaire wandelroute.

Landgoed van Herman van Veen

Van Baarn wandel ik naar Lage Vuursche, een alleraardigst plaatsje midden in de bossen. Er zijn wel vier pannenkoekrestaurants. Op het terras van de Vuursche Boer eet ik een lekkere pannenkoek met rozijnen en appel. Met dit fijne herfstweer is het hier goed toeven. Aan het eind van de dag kom ik via landgoed Pijnenburg aan bij Landgoed De Palz.

Landgoed de Palz

Deze “Heerlijkheid” heeft een rijke geschiedenis en is sinds 2015 de plek waar Het Herman van Veen Arts Centre huist. Ik neurie “Hilversum 3 bestond nog niet” op de kleine omweg naar het mooie witte landhuis in het midden. Hier is een bibliotheek gevestigd met alle boeken van de Stichting Harlekijn, die ook cd’s en dvd’s uitgeeft en de ontwikkeling van jonge kunstenaars stimuleert. Mijn oog valt op een boekje over Alfred Jodocus Kwak. Naar het televisieprogramma met die naam keek ik vroeger samen met de kinderen naar wie ik nu wandelend op weg ben. Herinneringen aan al die mooie programma’s en liedjes komen boven. De natuur op het landgoed is rijk: je ziet er fijnsparren, Japanse larixen en Amerikaans eiken. Veel vogels vinden hier hun broedplaatsen en er leven reeën en vossen. Onderweg zie je diverse grappige beelden, waaronder die van grote witte hazen. Wat een bijzonder landgoed is dit vol natuur en cultuur!

Landgoed de Palz ligt aan het Trekvogelpad

Weerspiegeling in het water bij Langbroek

Sinds oktober loop ik nu elke week een etappe. En elk van deze trajecten heeft wel iets speciaals. Het pad leidt langs vliegbasis Soesterberg, de Pyramide van Austerlitz en naar Maarn. Kort na Doorn loop ik langs prachtige statige landhuizen bij Langbroek. De weerspiegeling van de wolken in het water van de Langbroekerwetering is bijzonder. Bij Amerongen bezoek ik het gelijknamige kasteel. Bij Leersum is een flinke omleiding. De tornado van afgelopen zomer is nog goed zichtbaar in het grote aantal omgevallen bomen. Het ereveld op de Grebbeberg is indrukwekkend. Hier werd in mei 1940 een grote slag uitgevochten om de Duitse invasie te stoppen. Drie dagen lang, tussen 11 en 13 mei 1940, hield men hier stand.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Over de Ginkelse Heide bereik ik Otterloo en ga daar park de Hoge Veluwe binnen. De tocht door het Nationale Park is prachtig. Ik kom langs jachtslot Sint Hubertus en zie daar vlak voor me een groot wild zwijn het pad oversteken. De grond dreunt ervan als hij langs komt rennen. Bij Hoenderloo pak ik een witte fiets en rijd terug naar waar ik vandaag begon. Hoenderloo is nu dus de plaats waar ik volgende week verder ga. Alles bij elkaar liep ik de afgelopen weken zo’n 130 kilometer, van Baarn naar Hoenderloo. Het pad bevalt me goed.

Spiegeling in het water bij Langbroek

De levenslooptocht

Het Trekvogelpad loopt langs mijn woonplaats Leusden en komt in oostelijke richting dicht langs Zutphen en in westelijke richting langs Amstelveen. In Zutphen woont mijn zoon, in Amstelveen een van mijn dochters. Als ik nou eens hun huizen lopend met elkaar ga verbinden. Dat lijkt me een mooi plan. Wie weet lopen ze ook nog een stukje met me mee. Ik ga via het Trekvogelpad wandelend op bezoek bij twee kinderen. Als dit kan, dan zijn er ineens veel meer persoonlijke tochten mogelijk. Ik fantaseer:

  • De vooroudertocht: wandeling langs de woonhuizen van je overgrootouders. Onderweg verzamel je informatie over hoe ze leefden en fotografeer je plekken uit hun levensloop.
  • De levenslooptocht: wandeling langs de huizen waarin je gewoond hebt. Wie weet vinden je broer of je zus het leuk om mee te lopen? Onderweg bel je aan bij de huizen en vraag je of je even binnen mag kijken.
  • De vriendentocht: wandeling langs je drie beste vrienden. Bij alle drie kom je deze keer te voet aan in plaats van met de auto of trein.

Op de kaart van Nederland trek ik inmiddels lijnen en kijk in hoeverre mijn persoonlijke wandelingen samenvallen met Lange-Afstandspaden (de bekende LAW’s). Het netwerk van paden is zo dicht, dat er bijna overal wel een bestaand pad langskomt. Met behulp van de boekjes kan je er bovendien voor zorgen dat je ook echt mooie wandelroutes loopt. Hoe zou het zijn om meer verbindende wandelingen te maken en betekenisvolle plekken op de kaart via bestaande paden te gaan bezoeken? Zo maak je je eigen pad met behulp van bestaande paden.

Info:

  • Trekvogelpad: 414 kilometer, Lange-afstand-wandelpad 2 van Bergen aan Zee naar Enschede. Mooi boekje is er van het NIVON
  • Herman van Veen Arts Center op landgoed de Palz is dagelijks van 10 tot 17 uur geopend

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items