terug

Wandelenderwijs: Ontmoetingen op je pelgrimstocht

Voor veel pelgrims zijn het niet zozeer de spectaculaire landschappen of de historische bezienswaardigheden die hun reis zo bijzonder maken. In plaats daarvan hoor je vaak dat het vooral de verhalen en bijzondere ontmoetingen onderweg zijn die het pelgrimeren zo bijzonder maken. Met medewandelaars, locals die je gastvrij ontvangen of anderen wildvreemden die je pad toevallig kruisen. 

Tekst: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

ontmoetingen onderweg
Foto: Pixabay

Ontmoetingen onderweg

Binnenkort heb ik voor het eerst in maanden weer een voorstelling. In de muzikale vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg” vertel ik samen met zangeres Marianne van der Post over de stadia van mijn eigen ‘heldenreizen’. Hiervoor putte ik onder meer uit mijn ervaringen van mijn wandelingen naar Kaap Finisterre en Rome. Toen ik nadacht over wat van alle ervaringen veel indruk op mij heeft gemaakt, kwam ik uit bij de ontmoetingen. Naast de natuur, de steden en de vergezichten zijn het vooral de mensen, de reisgenoten onderweg en de mensen die me gastvrij onthaalden, die me bijblijven.

Plaggenhut op het Franse platteland

Zo bewaar ik speciale herinneringen aan een ontmoeting in Frankrijk van een aantal jaar geleden. Op een zondagmorgen wandel ik al vroeg het Franse plaatsje Voutenay-sur-Cure (196 inwoners) uit. Die dag zal ik de plaats bereiken waar ik al een poos naar uitkijk: Vézelay met de basiliek Sint- Marie-Madeleine. Tussen de middag is daar een mis en die wil ik graag bijwonen. Het is een aangename ochtend, het is windstil en het heuvellandschap is prachtig. Opeens zie ik een onooglijk hutje. Daarvoor staat een man in houthakkersoverhemd en op kaplaarzen. Hij vraagt me of ik koffie wil. Ik aarzel, want ik wil op tijd bij de basiliek zijn, maar mijn trek in koffie wint het. Even later zit ik aan een eenvoudige houten tafel in een wat duistere ruimte.

De man en zijn vrouw brengen mij koffie en stokbrood met boter en zelfgemaakte kersenmarmelade. Ze komen bij me aan de tafel zitten en vertellen hun verhaal. Een aantal jaren geleden woonden ze nog in de stad Limoges, waar ze een winkel hadden. De buurt ging achteruit en het ging niet goed met de zaak. Eerst moesten ze hun huis verkopen en kort daarna ging hun bedrijf failliet. Van de uitkering betalen ze hun schulden af. Korte tijd later ontdekten ze bij toeval dit bouwvallige huisje. Ze knapten het op en gingen er wonen. Ze hebben geen elektriciteit en geen stromend water. Ze lezen ’s avonds een boek bij kaarslicht en halen water bij een put in de buurt.

Ik besef dat ze ongeveer zo leven als mijn overgrootouders in de jaren twintig van de vorige eeuw. De vrouw brengt me nog wat brood. Ondanks hun armoede delen ze toch met mij en dat ontroert me.

Ontmoetingen onderweg
Foto: Sebastian Sigler / CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

De eeuwige heuvel

Als ik vertel dat ik weer verder ga, bieden ze me aan een stukje met me mee te lopen en de weg te wijzen. Ze wandelen mee tot de rand van een bos. “Kijk daarboven ligt de basiliek, op de Colline Éternel, ‘de eeuwige heuvel’. Als je het smalle pad volgt, kom je er vanzelf”. We omhelzen elkaar (het is nog voor het coronatijdperk) en nemen afscheid.

Een uur later sta ik voor de basiliek met de mooie timpaan. Ik ga op de achterste bank zitten met mijn rugzak naast me. Als in het halfduister een koor van witte gestalten begint te zingen, luister ik maar half. Mijn gedachten zijn nog bij de mensen in dat primitieve hutje, daar onderaan de heuvel. Wat me getroffen heeft is hun liefdevolle ontvangst en hun gastvrijheid. Je kon zien dat ze samen gelukkig zijn, ondanks de bittere armoede. Ik zit in een basiliek op een heuvel en denk aan dat gastvrije huis, waar liefde heerst.

Vertelvoorstelling

Ontmoetingen onderweg
Foto; Kees Geelhoed

Over deze herinneringen en meer vertel ik tijdens de muzikale vertelvoorstelling Ontmoetingen Onderweg. Deze combinatie van een wandeling en een muzikale voorstelling is op 31 oktober na een half jaar voor het eerst weer te zien in Leusden. Wie dat wil kan vooraf tijdens een wandeling door het prachtige landgoed Den Treek kennismaken met pelgrimsthema’s. Wandeling en voorstelling zijn geheel coronaproof. Voor meer informatie, kijk op de site van Stichting de 7e Hemel.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling Ontmoetingen Onderweg, waarmee hij samen met zangeres Marianne van der Post optreedt. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer, stad en natuur als coach. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items