terug

Wandelenderwijs: Over het Bilderspad in de Achterhoek

Bij de VVV van Hanzestad Zutphen zie ik een klein boekje dat mijn aandacht trekt. Het Bilderspad, wandelen langs de Baakse Beek heet het. Ik lees over een wandeling van 16 kilometer in de voetsporen van schilder Johannes Warnardus Bilders (1811-1890), die hier vaak tijdens de zomermaanden verbleef en zijn schilderijen maakte langs de oevers van de beek. Mijn interesse is gewekt en ik ga een week later naar het beginpunt van de wandeling toe, in het Achterhoekse  Vorden.

Tekst en foto’s: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Landschap van de Achterhoek

De Achterhoek was tot voor kort een gebied waar ik weinig kwam. Nu is het een streek waar ik vaak en met heel veel plezier wandel. Dat heb ik gemeen met de kunstenaar Bilders die hier in 1868 voor het eerst komt en meteen onder de indruk is. Hij is dan al een gerenommeerd schilder, voorloper van de Haagse School. Zijn schilderij ‘Het oude verlaten kasteel van Vorden’ is te zien op de Brusselse Exposition des Beau Arts en wordt alom geprezen. Ik neem mij voor om op mijn wandeling  met de ogen van een schilder naar mijn omgeving te kijken, en er op letten wat Bilders toen gezien kan hebben. Het landschap biedt daarvoor volop gelegenheid, want het ziet er deels niet veel anders uit dan anderhalve eeuw geleden.


Meer weten over Wandelmagazine? Ja graag!


Ik begin mijn wandeling aan de rand van Vorden bij een bruggetje over de Baakse Beek. Die beek zal ik voor een groot deel gaan volgen. Ik heb de keuze om eerst de ronde langs kasteel Vorden te maken, maar kies als start voor de andere en langere lus langs de Gosselingskamp en de Enzerinkweide. Het is een wandeling door een coulisselandschap. Steeds weer zijn er kleine stukjes bos en dan weer weilanden met oude boerderijtjes

Een bijzonder landgoed

Op het verste punt van de wandeling bevindt zich kasteel Hackfort met vlak ernaast een groot waterrad. Erachter is een restaurantje gevestigd in het voormalige koetshuis, waar ik een kop koffie drink. Boven mijn tafeltje hangt een schilderij van Bilders en op een zichttafel ligt een boek over de schilder dat ik in mag kijken. Ik lees over zijn fascinatie voor dit Achterhoekse landschap. Geïnspireerd door de schilders in het Franse Barbizon, legt hij de lichtcontrasten vast door naar buiten te gaan en ter plekke te schilderen. Hij doet dat aanvankelijk bij kasteel Vorden en later wat meer stroomafwaarts, hier bij Hackfort en ook in het plaatsje Vorden. Ik geniet van een heerlijk taartje bij de koffie in deze prachtige brasserie. Ik wandel verder langs de uitgebreide moestuin en langs de slingerende beek, omzoomd door bloemen.

Public Domain, via Wikimedia Commons

Via Vorden wandel ik verder op de korte slinger van Bilderspad.  Na het oeversteken van een drukke weg kom ik bij een mooi wandelpad rond kasteel Vorden. Het kasteel is te bezoeken en er worden rondleidingen gegeven. Buiten staan twee dikke bomen. De bekende dikke eik van Vorden heeft een stamomtrek van 7 meter en de Lodewijkslinde van 5 meter. De Franse koning Lodewijk XIV heeft naar verluidt in 1672 onder deze boom geslapen tijdens zijn invasie van Nederland. Ik vervolg mijn pad. Onderweg staan informatiepanelen en houten zuilen waar je met een QR-code informatie krijgt over de route en over de schilder Bilders.

Public Domain, via Wikimedia Commons

De route eindigt in Vorden. Het was mooi om zo te lopen in de voetsporen van een schilder. Het pad is heel goed aangegeven met routepaaltjes. Aan het begin is een ruime parkeerplaats, waarvandaan je meteen naar het beginpunt bij het bruggetje over de beek loopt. Ik besluit om vaker terug te keren naar paden zoals deze in de Achterhoek.

Info:

  • www.bilderspad.nl
  •  Het hele pad is 16 kilometer, verdeeld in een ronde van 12 en een van 4 kilometer

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Naast wandelcoach is hij verhalenverteller. Aat onderzoekt met name de stad als inspirerend wandelgebied en schrijft en vertelt daarover. Hij is schrijver van het boek Wandel je wijzerstad en natuur als coach.  Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items