terug

Wandelenderwijs: Stadswandeling door vinexwijk Leidsche Rijn

Wandelen doe je door bossen en weilanden, over bergen en stranden en soms ook door steden. Bij stadswandelingen komen al snel beelden naar boven van oude binnensteden, met grachten, hofjes en parken. Waar je niet zo gauw aan zou denken, is aan het lopen door nieuwbouwwijken. Die hebben toch de naam saai te zijn. Bij de naam vinexwijk denk je niet meteen: “Ah ja, daar ga ik morgen wandelen.” Hoe zou het zijn om het gewoon eens te proberen? Ik ontdek zo een interessante wijk met veel groen in Utrecht: Leidsche Rijn.

Tekst & beeld: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

Stadswandeling door vinexwijk Leidsche Rijn

Wijk aan de rand van de stad

Af en toe schaf ik boeken over wandelen aan bij webwinkel De BoekWandelaar. Liefhebster van wandelboeken, Ineke Hernando, biedt daar verrassende wandelboeken te koop aan. Je krijgt die thuisgestuurd met een leuke handgeschreven tekst erbij. Tussen de boeken die ik bij haar aanschaf zit het boek De mooiste Vinexwandelingen van Paul Kurstjens en Kees Volkers. Ik blader er wat in en heb een ruime keuze. Er is een metaforenwandeling dicht bij mijn huis door de wijken Kattenbroek en Vathorst in Amersfoort, er is een vliegveldwandeling door de wijk Ypenburg bij Den Haag en een kastelenwandeling Haverley door een nieuwbouwwijk bij Den Bosch.


Meer weten over Wandelmagazine? Bekijk hier onze abonnementen!


Ik kies als eerste wandeling voor de grootste vinexwijk van allemaal en ga de Lintenwandeling door Leidsche Rijn maken, in Utrecht. In mijn boekje lees ik vooraf dat Vinex de afkorting is van Vierde Nota Extra, een rijksnota uit 1990. Volgens deze nota zouden in de 25 jaar daarop een miljoen woningen gebouwd gaan worden, om de woningnood het hoofd te bieden. Anders dan de groeikernen van de jaren 1960-1985, zouden de nieuwe wijken aan de rand van steden gebouwd worden. Dit moest leiden tot minder autoverkeer en beter gebruik van de stedelijke voorzieningen. Het resultaat van deze ambities zijn de nieuwsbouwwijken, die tegenwoordig ook wel als vinexwijken bekendstaan. Ik ben benieuwd naar wat ik onderweg zal gaan meemaken en zien.

Lint van margrietjes door het park

Mijn wandeling van 14 kilometer begin ik op station Leidsche Rijn. Aan de oostzijde verlaat ik het station en kom dan op het dak van de A2, waar het Berlijnplein gelegen is. De markthal in het midden is een bewaard gebleven deel van de oude overkapping van Utrecht CS uit 1895. Hier vinden in de zomer allerlei evenementen plaats.

kunstwerk De Barricade in het Maximapark

Achter het plein is het even zoeken voor ik de juiste weg vind, want er wordt hier flink gebouwd. Utrecht is een stad die zich nog steeds sterk uitbreidt en hier is goed te zien hoe dat eruitziet met al die bedrijvigheid. Ik kom door Park Hoge Weide, aangelegd op een voormalige vuilstortplaats. Op een hoge speelheuvel staat een panoramaschommel die vanaf alle zijden te zien is. Langs de Groenedijk en de Johanniterhof kom ik bij de Lloyd Webberhof met bijzondere houten architectuur. Er is een appartementengebouw met een binnenhof en loopbruggen.

Dan bereik ik het Maximapark. Het is een groot park waar je kunt spelen, wandelen, picknicken en fietsen. En lint van margrietjes op het wegdek leidt je langs een mooie parkroute. Met name de Pergola van steen van architect Adriaan de Geuze is hier een bijzondere bezienswaardigheid. Vlak erachter is een eiland met een bijzonder kunstwerk. Midden op de weg staat het levensechte beeld van een auto-ongeluk, genaamd De Barricade. Dit kunstwerk werd in 2009 gemaakt door Fernando Sanchez Castillo. Het kan worden opgevat als een monument voor democratie en als ode aan mensen die waar ter wereld ook in opstand komen tegen onrecht.

Langs oude boerderijen kom ik bij het wooncomplex De Burchten in de wijk Vleuterweide. De huizen hier lijken op moderne kastelen. Vlak voor het einde van de wandeling op station Vleuten is een oude brouwerij waar tot het eind van de negentiende eeuw bier werd gebrouwen.

de wandeling door Leidsche Rijn voert je uiteindelijk naar Vleuterweide

Zo wonen veel Nederlanders

Omdat ik geen familie of vrienden in een vinexwijk heb, kom ik er nooit. Op mijn wandeling vandaag heb ik gezien, dat het hier veel beter wonen is dan ik altijd dacht. De wijk Leidsche Rijn is royaal opgezet. Er is veel groen en er zijn goede wandel- en fietspaden. Vanaf de stations Vleuten, Terwijde en Leidsche Rijn ben je in tien minuten in het oude centrum van de stad Utrecht. Ook in de wijk zelf zijn er volop culturele activiteiten en zo te zien goede scholen en faciliteiten. Met name voor jonge gezinnen lijkt het me hier goed wonen. Toch is er ook een klein minpuntje: ik had er qua architectuur meer van verwacht. Sommige wijken zijn toch wat eenvormig en de bouw is niet heel spannend.

Niettemin ben ik al met al aangenaam verrast. Ik besef dat ik met erg veel genoegen gewandeld heb. Er is veel te zien en de tocht is veel afwisselender dan ik vooraf dacht. Ik heb zo de smaak te pakken, dat ik een paar dagen later de wandeling uit het boekje door de Amersfoortse wijken Kattenbroek en Vathorst maak. Ook nu zijn er weer veel verrassende ontdekkingen onderweg op het gebied van moderne architectuur en stedenbouw. Ik begin zowaar een beetje van vinex te houden.

Maximapark

Info:

  • De Mooiste vinexwandelingen werd geschreven door Paul Kurstjens en Kees Volkerts
  • De Leidse Rijnwandeling loopt van station Leidse Rijn naar station Vleuten en is 14 kilometer
  • De metaforenwandeling loopt van station Amersfoort Schothorst naar station Vathorst en is 11 kilometer
  • Wandelboeken koop je in de boekwinkel, maar De BoekWandelaar (www.deboekwandelaar.nl) verkoopt via internet mooie boeken over wandelen.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items