terug

Wandelvakantie in Noord-Holland

Af en toe moet een mens uit zijn comfortzone stappen. Daarom ruil ik mijn vertrouwde Zeeland in voor een korte wandelvakantie in Noord-Holland. Het is hier, zo blijkt minstens net zo mooi… zelfs nog mooier. Ik logeer in Groet, een vriendelijk en klein dorp in de gemeente Bergen. 

Tekst & beeld: Els Maldoy  | www.eatraveliving.webnode.be

wandelvakantie in Noord-Holland

Beeld je in… duinen, bossen, polders, zee, natuur en rust. Dit alles maakt deze streek een walhalla voor wandelaars! Vlakbij Groet ligt Schoorl, waar je de hoogste klimduin van Nederland kan beklimmen. De duin is maar liefst vijfenvijftig meter hoog. Als je eenmaal de top hebt bereikt, kan je genieten van het uitzicht. Vervolgens hol je naar beneden en krijg je er een gratis verjongingskuur bij.

Duintocht in Groet

Vanuit het centrum van Groet wandel ik op dag één door de duinen naar het strand. Niet alleen het dorpje oogt vriendelijk, ook de bewoners ‘groeten’ mij met een glimlach. Ik krijg hier meteen een blij gevoel van.

Wat is het hier mooi, enkel natuur en stilte. Ik geniet.
Ik ga naar Hargen aan Zee, het eerste strand vanuit Groet. Onderweg kan je steeds paaltjes vinden die je de juiste weg wijzen en de exacte afstand weergeven. Handig. Eenmaal op het strand doe ik mijn wandelschoenen uit en laat ik mijn voeten genieten van het frisse zeewater. Zo wandel ik verder naar het strand van Camperduin. Hier passeer je ‘ De jongens uit Schoorl’, een evenementenbureau waar je terecht kan om te suppen, surfen met zowel collega’s of gewoon solo. Vanuit Camperduin wandel ik langs de duinen terug naar Groet.

wandelen aan zee in Noord-Holland

Wandelen door de Schoorlse Duinen

Dag twee trek ik door de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied. Hier vind je meer dan zestig kilometer aan wandelpaden door bos, heide en duinen. Een broedplaats voor tientallen vogelsoorten. Ook heb je een grote kans om de ‘Small five’ tegen te komen… spechten, zandhagedissen, rode bosmieren, konijnen en nachtzwaluwen behoren tot dit groepje.

Vanuit het bezoekerscentrum starten verschillende wandelingen. Ze maken steeds een lus, waardoor je weer bij je startpunt eindigt. Er is ook een speelbos voor kinderen en je kan er iets drinken. Er starten hier ook boswachterwandelingen. Om aan de routebeschrijving te komen, kan je een QR-code te scannen. Ik heb gekozen voor de blauwe wandeling, deze gaat naar de zee en terug en is tien kilometer lang.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Het is een ideale wandeldag. De zon schijnt en er waait een heerlijk windje. Aan het begin moet ik een trap op. Niet zomaar een trap, hij telt honderdvijfenvijftig treden. En dan moet mijn wandeling nog starten!

Wandelvakantie in Noord-Holland

Bovenaan heb je wel een fantastisch uitzicht. Al gauw wandel ik door het bos en tien minuten later is het pad van mij alleen. Het is hier echt bijzonder mooi en rustig. Af en toe is er wel een hoogteverschil en moet er wat geklommen worden. Na een tijdje wandel ik door een begrazingsgebied en kom ik even later een stel runderen tegen die liggen te slapen in de zon. Als ik ontdek dat er een stier tussen zit, sluip ik heel stilletjes langs ze heen. Zo blij dat ik mijn rode shirt niet aan heb! Een vijftal kilometer verder zie ik een streepje zee. Op strand eet ik mijn lunch en geniet van het uitzicht. Daarna vervolg ik mijn tocht.

Op de fiets

Op dag drie ruil ik mijn wandelschoenen voor een fiets. Wie van fietsen houdt is hier zeker ook op zijn plek. Eerst fiets ik naar de hoge klimduin in Schoorl waar ik mezelf trakteer op een heerlijke koffie van Joop, een nieuw koffietentje/lunchplek in Schoorl. Daarna fiets ik naar Bergen. Mijn fietstocht gaat een stuk door het bos en langs de weg. Ik passeer ‘Klein Zwitserland’, een kunstgalerij waar je even kan binnenspringen om wat werken te bewonderen van lokale kunstenaars.
Bergen wordt daarom ook wel een kunstenaarsdorp genoemd. Verder kan je in Bergen een paar leuke winkeltjes en cafeetjes vinden.

Vanuit Bergen fiets ik door naar Bergen aan Zee en ten slotte ga ik door de duinen terug naar Groet.

Aanrader voor wandelaars

De volgende dag kies ik voor de witte route, oftewel de stuifduinentocht. Deze wandeling is iets avontuurlijker, maar dit is echt wel Schoorl in zijn allerpuurste vorm. Af en toe krijgt de wind hier vrij spel en wordt het zand in mijn ogen gestrooid. De wandelroute is zeventien kilometer lang en wordt aangegeven door witte pijltjes. Het blijkt een erg pittige maar bijzondere wandeling. Deze wandeling start ook bij het bezoekerscentrum in Schoorl. De volgende dag doe ik rustig aan en geniet van het strand.

Ik moet zeggen deze streek is zeker een aanrader voor wie van wandelen of fietsen houdt.
Je kan een huisje huren of een kamer boeken in jeugdherberg ‘Dopersduin’, die zeer mooi gelegen is. Ook zijn er een paar leuke hotels in de buurt. In de zomer is het hier fijn, maar ook in de herfst of winter is het hier heerlijk vertoeven. Een beetje verder op in Den Helder kan je oversteken naar Texel.
Maar dat is voor een ander artikeltje.

Over de auteur

Mijn naam is Els Maldoy In het dagelijks leven ben ik leerkracht en schrijf ik persoonlijke reisverhalen. Gepassioneerd door wandelen en de Camino naar Santiago de Compostella, ben ik graag onderweg. Steeds op zoek naar nieuwe leuke plekjes, weg van de massa, tussen de locals met een beperkt budget.
Plekjes die ik graag met jullie deel.

Ondertussen ben ik ook boek aan het schrijven over de Camino.
Je kan me volgen op mijn eigen website en op Instagram: eatravelving.webnode;


Bekijk ook deze items