terug

Wandelvlog: de Koelevaartsveenroute over het Dwingelerveld

Als je in Drenthe bent mag een bezoekje aan het Dwingelderveld niet ontbreken. Ik ben hier als kind al verschillende keren geweest. Toen heb ik vooral de heide bezocht. Daarom leek het me leuk om deze keer een totaal ander landschap van het Dwingelderveld te ontdekken. Want dat het hier vooral uit heide en bos bestaat, weten we allemaal. Maar er liggen ook veel mooie vennen in dit gebied. Met de Koelevaartsveenroute kom je daar allemaal langs.  

Tekst & video: Elske Zwanenburg

Bij de parkeerplaats moest ik even zoeken waar de wandeling startte. De bordjes op de wegwijspaal waren er namelijk afgehaald. Maar gelukkig zag ik al snel een paaltje met een blauw bordje erop. Deze wandeling is 6,5 km lang en is te volgen met de donkerblauwe bordjes.

Speels landschap

Je zou verwachten dat het met mooi weer heel druk is hier op het Dwingelderveld. Maar dit is mij bij deze route erg meegevallen. Je volgt eerst een redelijk eentonige rechte weg langs prachtig heuvelachtig bos. Hierdoor is het totaal niet saai maar juist een heel speels landschap.

Het Koelevaartseveen

Als ik het bos uit ben loop ik de heide tegemoet over brede zandpaden. Ook liggen hier twee grote vennen, waaronder het Koelevaartsveen. Het lijken wel meren, zo groot! Op de achtergrond hoor ik nog een groene specht roepen. Ik loop verder over een smaller paadje. Al snel zie ik een groep Drentse heideschapen grazen tussen de heide. Ze verroeren zich niet wanneer er twee mountainbikers langs fietsen.

Gefocust wandelen

Ik loop verder en ben heel gefocust om mij heen aan het kijken en luisteren, in de hoop een bijzondere plant of een speciaal dier te spotten. Hierdoor mis ik een paaltje en loop ik helemaal de verkeerde kant op. Ik loop langs wat vennetjes en zoek in het water naar de blauwe heidekikker. Wanneer er nog steeds geen nieuw routepaaltje in beeld is, loop ik toch maar weer terug. Al snel zie ik dat ik de verkeerde afslag genomen heb en vervolg weer de goede route.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Het laatste gedeelte van de wandeling loop je vooral door open en dicht begroeid bos. Ik was erg verast door deze route. Vooral omdat het er zo rustig was. Tijdens de wandeling heb ik natuurlijk wel andere wandelaars gezien maar er waren ook gedeeltes dat ik echt even alleen de natuur kon ervaren. Daarnaast vond ik het heuvelachtige bos ook erg mooi. De Drentse heideschapen maakten het helemaal af.

Over de auteur

Mijn naam is Elske Zwanenburg en ik maak sinds het voorjaar van 2020 wandelvlogs. In deze video’s neem ik de kijker mee tijdens mijn wandelingen. Ik leg vast wat ik allemaal tegenkom of wat me opvalt. Soms wandel ik alleen een andere keer gaat er gezellig iemand mee.


Bekijk ook deze items