terug

Wandelen over het Tijdkijkerpad

Sneeuw in Nederland! Wat was dat mooi… en koud! Al vroeg stond ik op de uitkijktoren van Stakenberg. Camera in de aanslag om de zonsopgang te filmen. Maar met -10 graden Celsius en een gure wind was dat echt afzien. Toen mijn tenen en vingers als ijsklompjes begonnen te voelen, heb ik het maar opgegeven. Snel even opwarmen in de auto om daarna het Tijdkijkerpad te lopen. Deze route op de heide van Elspeet is 4,5 km lang. 

Tekst & beeld: Elske Zwanenburg

Tijdkijkerpad

Langs de route staan allemaal rode tijdkijkers. Nu hoor ik je denken: “wat is een tijdkijker precies?” Eigenlijk is het een soort telescoop, maar dan met een plaatje erin. Je ziet de wereld precies zoals die is, alleen dan met een extra toevoeging uit het verleden, zodat je als het ware in de tijd terugkijkt. Zo loopt er bij een tijdkijker bijvoorbeeld ineens een mammoet over de heide. Het bijbehorende informatiebordje geeft uitleg over hoe het gebied er duizenden jaren geleden uit heeft gezien.

Oog in oog met een ree

Het was vroeg in de ochtend. Als een van de eerste vroege vogels liep ik over de heide die langzaam ontwaakte uit een koude nacht. Gelukkig maakte de zon het een stukje aangenamer en het leverde prachtige beelden op. Door de sneeuw waren er ook veel dierensporen zichtbaar. Net op de grens van heide en bos stond ik oog in oog met een ree! Zij had me eerder in de gaten dan ik haar. Maar ze trok zich niks van mij aan en liep onverstoorbaar door de sneeuw. Op een gegeven moment ging ze er zelfs even bij liggen.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Eenmaal in het bos waande ik me even in Lapland. Er lag hier nog veel sneeuw op de grond en op de bomen. Na het bos kwam je uit bij de 20 meter hoge uitkijktoren. Het einde van de route.

Deze wandeling is leuk om met kinderen te lopen. Niet alleen om de tijdkijkers en de uitkijktoren, maar bij de parkeerplaats is er ook nog een grote speelweide.

Over de auteur

Mijn naam is Elske Zwanenburg en ik maak sinds het voorjaar van 2020 wandelvlogs. In deze video’s neem ik de kijker mee tijdens mijn wandelingen. Ik leg vast wat ik allemaal tegenkom of wat me opvalt. Soms wandel ik alleen een andere keer gaat er gezellig iemand mee.


Bekijk ook deze items