terug

Pelgrimeren in Nederland? Dit neem je mee in je rugzak!

Het voelt een beetje vreemd om een blog te schrijven over de inhoud van je rugzak bij het pelgrimeren. Bij een pelgrimstocht volg je namelijk je hart. Het is de bedoeling dat je zo weinig mogelijk meeneemt en tijdens je tocht overtollige ballast kwijtraakt. Een pelgrimstocht is een weg naar binnen. Tijdens de vele kilometers zul je merken dat je gedachten veranderen en kom je er waarschijnlijk achter dat je met minder luxe toe kunt. Toch kan je nooit helemaal zonder uitrusting op pad gaan. Daarom geef ik hier een paklijst voor als je gaat pelgrimeren in Nederland.

Tekst & beeld: Saskia van den Brand | www.saskiavandenbrand.nl

Misschien wandel je nog niet zolang en is het lopen van een pelgrimstocht al spannend genoeg.
Om je op weg te helpen, heb ik hierbij alles wat in mijn rugzak zat bij de Walk of Wisdom opgeschreven. Lees hier mijn blog over deze ervaring. Dit is een pelgrimstocht die start vanaf de Stevenskerk in Nijmegen.

Paklijst voor pelgrimeren in Nederland

 1. 1. Extra wandelsokkenNiets is vervelender dan natte sokken. Zorg dat je altijd een reserve paar bij je hebt.
 2. 2. Een extra wandelshirt
 3. 3. Regenponcho wegwerp
 4. 4. Klein toilettasje met daarin tandenborstel, tandpasta, deo, borstel, shampoo. Eventueel blarenpleisters.
 5. 5. Een kort broekje
 6. 6. Een lange broek
 7. 7. Shirt met lange mouwen/vest
 8. 8. Zonnebrand/pet
 9. 9. Microvezelhanddoek
 10. 10. Eten en drinken
 11. 11. Slaapshirt
 12. 12. Eventueel fotocamera
 13. 13. Eventueel wandelstokjes ter voorkoming van dikke vingers
 14. 14. Eventueel telefoon en oplader
 15. 15. Pinpas of contant geld
 16. 16. Schrift en een pen

Waarom neem je zo weinig mee?

Je loopt in Nederland en in praktisch elk dorp is een winkel. Ben je iets vergeten dan kun je het altijd onderweg kopen. Shampoo, deodorant en tandpasta doe ik in hele kleine flaconnetjes. Je kunt er dan prima een week mee toe. Een rugtas van 4 of 6 kilo maakt een gigantisch verschil als je meer dan 100 kilometer loopt. Zorg dan ook dat alles wat je draagt en meeneemt zo licht mogelijk is. Dit betekent sportshirts, want die wegen amper iets en drogen supersnel. Microvezeldoekjes zijn heel fijn om je onderweg op te kunnen frissen of na het douchen jezelf mee af te drogen.

Wat neem je mee aan eten en drinken?

Bespaar nooit op waterflessen! Doppers, Camelbacks of bidons zijn allemaal goed. Zorg dat je altijd water bij je hebt. Ik vul bij iedere gelegenheid die zich aandient mijn flesjes met water. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je de weg kwijt bent. Helemaal niet erg. Zolang je voldoende water bij je hebt, ga je het redden. Eten is ook belangrijk. Kleine zakjes met noten en chocola doen wonderen bij flauwte. Energierepen met pindakaas geven ook extra kracht. Op de plek waar ik logeer, smeer ik in de ochtend boterhammen om mee te nemen of ik koop het onderweg.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Neem je een telefoon mee?

Zelf kies ik ervoor om altijd een telefoon mee te nemen. Dit geeft mij een veilig gevoel. Je kunt ervoor kiezen om je telefoon uit te zetten, maar ik gebruik mijn telefoon ook als fotocamera en als zaklamp tijdens wandelingen. De WI-FI zet ik uit en ik neem niet op als er gebeld wordt.

Tot slot

Een pelgrimstocht is een unieke ervaring in je leven. Ik vind het zo leuk dat ik er steeds meer ben gaan lopen. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Dit geldt zeker voor je spullen! Zelf neem ik altijd een schrijfschrift en een pen mee. Ik moet schrijven, omdat dit is waar ik blij van word. Al mijn belevenissen schrijf ik aan het eind van de dag op. Succes met je eerste pelgrimstocht!

Over de auteur

Saskia van den BrandSaskia van den Brand is een fanatiek wandelaar en schrijfster van onder meer kinderverhalen. Daarnaast geeft ze ook schrijftrainingen.


Bekijk ook deze items