terug

Wandelen in de vakantie

Vraag een wandelaar hoe belangrijk de wandelmogelijkheden zijn bij het uitzoeken van zijn volgende vakantiebestemming en eigenlijk weet je het antwoord al. Het merendeel gaat vooraf op onderzoek uit wat voor wandelmogelijkheden er zijn, voor er een vakantie geboekt wordt.

Wandeling naar Mesao FrioBij ons thuis gaat dat meestal wat anders. Ik ben een fanatiek wandelaar, maar man en zoonlief niet. Onze vakantiebestemming wordt dus niet bepaald aan de hand van de wandelmogelijkheden, maar op basis van de landen of streken die we graag willen bezoeken. De ene keer weten we precies waar we heen gaan, de andere keer niet. Soms kan het een hele uitdaging zijn om dan mooie wandelroutes te vinden. Ik vertel je graag hoe ik het aanpak en waar ik rekening mee houd tijdens mijn wandelingen in het buitenland.

Waar vind je de mooiste wandelingen

Dit voorjaar boekten we een reis naar Noord-Portugal. Het voordeel van vooraf een vakantie boeken is dat je alle voorbereidingen thuis al kunt treffen. Uren zocht ik op internet naar mooie wandelroutes en -gidsen. Er is genoeg online te vinden en ik stapte met een wandelgids en een aantal GPS-routes het vliegtuig in. Aangekomen op de camping lag er een prachtige map klaar, waar een aantal door de campingeigenaar uitgezette routes zaten. Een aantal van mijn eigen plannen verdwenen diep in mijn tas en ik trok er met de routes van de camping op uit. Het leuke van deze routes was dat ik weinig mensen tegenkwam en de echt bijzondere plekjes van de streek leerde kennen.

Twee jaar geleden kon ik de wandelmogelijkheden op onze vakantiebestemming niet vooraf uitpluizen. We maakten een mooie roadtrip door Europa. Kampeerspullen in de auto en rijden maar. Waarheen wisten we vooraf nog niet exact, alleen dat we de Middellandse Zee wilden zien. Bij iedere plaats waar we overnachtten ben ik direct op onderzoek uitgegaan naar de wandelmogelijkheden. De campingeigenaren en de plaatselijke toeristenbureaus wisten me de mooiste wandelingen aan te raden. De ene keer ging ik op pad aan de hand van de vele wandelroutes die aangegeven zijn op bordjes en de volgende keer liep ik een wandelroute van de camping of het toeristenbureau.

10 Els Empedrats - SteenmannetjeZo nu en dan trek ik er op uit voor een meerdaagse trektocht. Hier gaat natuurlijk meer voorbereiding aan vooraf. Het begint allemaal bij het uitzoeken van de route die ik ga lopen en het bestellen van de bijbehorende gids en kaarten. Vervolgens bekijk ik wat een handige etappe-indeling is en waar de overnachtingsmogelijkheden zijn. Eenmaal op pad is deze planning een leidraad waar ik vanaf kan wijken. Per dag bepaal ik hoeveel ik werkelijk ga lopen, afhankelijk van het weer, de vermoeidheid en de bijzondere plekken die ik wil bezichtigen. Een meerdaagse trektocht is voor mij het ultieme wandelavontuur. Teruggeworpen op mezelf, met alles op mijn rug trekt het landschap langzaam aan me voorbij.

Belangrijk als je in een onbekend gebied op pad gaat is dat je een kaart van de omgeving meeneemt en een kompas. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik een GPS (liefst met kaart) bij mij heb, zodat ik altijd de route terug naar het startpunt kan vinden als ik verdwaal. Zorg bij warm weer voor voldoende water en eten. Vergeet ook niet een trui, jas en regenkleding mee te nemen. Op het moment dat je vertrekt kan het prachtig weer zijn, maar dit kan zomaar omslaan. Wanneer ik alleen op pad ga, zorg ik er altijd voor dat iemand op de hoogte is waar ik ga wandelen. Mocht ik dan niet terugkomen, dan weten ze waar ze moeten zoeken. Als laatste neem ik natuurlijk een fototoestel mee, zodat ik bij thuiskomst nog een keer kan genieten van de geweldige wandelavonturen die ik beleef.

Wil je weten waar ik allemaal gewandeld heb? Kom dan zeker eens kijken op mijn blog Wanda Wandelt.

Wanda Catsman is communitymanager, blogger en wandelaar. Het wandelen zat er bij haar al vroeg in. Het begon allemaal met de hikes bij scouting. Daarna liep zij het Pieterpad, gevolgd door de GR5. Na een aantal jaren wandelstilte pakte zij drie jaar geleden het wandelen weer op. Ze liep het Utrechtpad en het Marskramerpad en talloze dagwandelingen. Momenteel is zij bezig met het Pelgrimspad en het Hollandse Kustpad. Wekelijks inspireert zij wandelend Nederland met haar verhalen en foto’s op https://wandawandelt.nl.


Bekijk ook deze items