terug

Wandelenderwijs: Wandelen op paden in de buurt

Dicht langs mijn woonplaats Leusden loopt een klompenpad, het Dashorsterpad. Het is lekker weer en ik fiets naar het beginpunt toe. Ik doe mijn rugzakje op en ga op pad. Het is zaterdagmorgen en heerlijk rustig.

Tekst & beeld: Aat van der Harst

Paden in de buurt

Wandelingen dichtbij

Als de wereld normaal was geweest, was ik deze week van Reims naar Vézelay gelopen. Ik zou vandaag bij de basiliek Sainte-Madeleine op de eeuwige heuvel zijn aangekomen. Vervolgens zou ik onder het middeleeuwse timpaan zijn doorgelopen, om naar een koor van monniken te luisteren. Het is echter allemaal anders gelopen. In plaats van in de heuvels van de Bourgogne, wandel ik nu dus op het Dashorsterpad in de provincie Utrecht.

Ik loop over verrassende weggetjes in de richting van Scherpenzeel. Er is een mooie afwisseling van bos en open stukken met weilanden vol dartelende koeien. Net als ik trek begin te krijgen, zie ik een vrolijk gedekte tafel staan met thermosflessen koffie en thee, evenals verpakte ontbijtkoek. Er staat een bakje bij voor een vrijwillige gift. Ik besef dat ik al weken niets meer contant betaald heb, maar gelukkig heb ik een paar losse euro’s bij me. Ik zit aan een tafeltje in de zon en drink een heerlijke koffie. Had ik het op dit moment in Frankrijk meer naar mijn zin kunnen hebben dan nu hier bij deze gastvrije boerderij en met dit uitzicht?

wandelen op paden in de buurt

Weiland vol bloemen

De meesten van ons hebben al wandelplannen gemaakt voor de maand mei en die plannen zullen veelal aangepast moeten worden. Zelfs voor de komende zomer is het lang niet zeker dat onze voorgenomen wandelingen doorgaan. Tochten in het buitenland zijn ineens heel onzeker geworden. Aangezien de overheid nog steeds oproept om dicht bij huis te blijven, is zelfs een dagje Pieterpad of Marskramerpad niet raadzaam. Eind februari liep ik nog op het Pieterpad in Elten. Nu heb ik daarentegen geen idee wanneer ik het traject naar Millingen aan de Rijn kan gaan lopen, zeker niet omdat ik dan per bus en trein terug moet reizen.

Gelukkig zijn er klompenpaden en die lopen rond. Je eindigt weer bij je fiets of auto. Op fietsafstand van mijn huis zijn er naast het Dashorsterpad nog verscheidene andere paden, met namen als Glindhorsterpad, Jufferpad en Oudenhorsterpad. Op de website zie ik dat het Stoutenburgerpad (bijna in mijn achtertuin) en het Cotlandenpad aangepaste routes hebben vanwege corona. Er is een mooi netwerk aan klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland. Andere provincies hebben bovendien ook hun eigen mooie paden. Wie weet zullen we het er de komende maanden mee moeten doen, met die paden dichtbij huis. Is dat erg? Wandelend langs de rand van een weiland vol bloemen stel ik vast dat ik soms heel erg naar de verte verlang, maar dat het ook hier goed toeven is.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items