terug

Wandelenderwijs: Iedere dag dezelfde wandelronde verveelt nooit

Jaren geleden las ik met veel plezier het boek Terloops over de wandelbelevenissen van J.J. Voskuil en zijn vrouw Loesje. Voskuil beschrijft in dit boek heel gedetailleerd wat het echtpaar onderweg op hun wandelingen meemaakt. Onder dezelfde overkoepelende titel Terloops verschenen dit voorjaar vier boekjes over wandelingen. Uitgeverij Van Oorschot viert op deze manier haar 75-jarig bestaan.

Tekst & beeld: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl

dezelfde wandelroute

Handig formaat voor in mijn jaszak

Ik maak kennis met de serie omdat ik het boekje De grote ronde in handen krijg. Hierbij schrijf ik bewust boekje, omdat het formaat heel klein is. Het mooie hiervan is dat het in je jaszak past, dus je kunt het overal mee naar toe nemen. Aan de binnenkant van de flap staat een plattegrond, zodat je de wandeling ook daadwerkelijk kunt maken. Op een regenachtige dag ga ik wandelen met De grote ronde van schrijver Thomas Rosenboom in de zak van mijn regenjas.

Elke dag dezelfde ronde door de stad

Thomas Rosenboom maakt elke dag zijn vaste wandeling door Amsterdam. Hij schrijft: “Wie  wandelt, hoeft niet ergens te zijn, een wandeling is principieel doelloos, kent geen ander eindpunt dan het beginpunt en dient dan ook min of meer cirkelvormig te zijn”. Zijn ronde brengt hem steeds opnieuw naar het IJ. Rosenboom geniet daar van de weidsheid van het water, terwijl hij met zijn rug naar de stad staat. De tocht gaat verder langs de Prinsengracht. Op wat hij zijn grote ronde noemt krijgt hij veel meer ideeën voor het boek waaraan hij schrijft dan aan zijn bureau thuis. Voorwaarde is wel dat hij geen bekende tegenkomt met wie hij in gesprek raakt. Dan is de schrijver namelijk opeens de concentratie kwijt die hij nodig heeft om nieuwe schrijfinspiratie op te doen. Onderweg ziet hij vreemde passanten, zoals de naaktlezer en de vogelvrouw. Zijn observaties en beschouwingen maken dat ik zin krijg dezelfde wandeling in zijn voetsporen te gaan maken en net als hij beschouwend te wandelen.

Dezelfde wandelronde

Vriendentrouw

Als ik bij de Amstel aankom, lees ik op een woonboot de naam Vriendentrouw. Ik wandel de Magere Brug over en denk na over wat het woord voor mij betekent. Wie zijn vrienden die mij al jaren trouw zijn? Wat betekenen ze voor me? En hoe is het als vrienden ontrouw zijn? Ben ik een trouwe vriend en voor wie ben ik dat? Grappig, ik ben nu twee uur onderweg met het boekje van Rosenboom en ik heb zijn bedachtzame manier van wandelen al te pakken. De omgeving wordt een spiegel voor wie ik zelf ben.

Aan de overkant van de Amstel buig ik linksaf en ga net als de schrijver op de steiger voor museum de Hermitage zitten. Ik lees over de zwemdame die hier vaak de Amstel induikt vlak naast het bordje Verboden te zwemmen. Helaas is ze er nu niet. Links naast me ligt wel de geelgekleurde woonboot uit het boekje. Ik vervolg de route van het plattegrondje voorin het boek en kom uit bij het woonhuis van Rosenboom op de Oudezijds Voorburgwal. Ik moet me bedwingen om niet de naambordjes van huizen te gaan lezen om te zien of ik zijn naam tegenkom. Hij schrijft aan het einde van zijn verhaal: “Daarbij was de ronde met anderhalf, bijna twee uur lang genoeg om nu binnen te kunnen zijn en stil te zitten, en geeft die het gevoel echt iets te hebben gedaan, zodat deze dag in ieder geval niet meer helemaal kan mislukken, kortom: het was fijn -morgen weer.” (Uit: Thomas Rosenboom: De grote ronde. Van Oorschot 2020)

Wandelboekjes

Soms vertelt een zin al een heel verhaal

In de serie Terloops verschenen ook drie andere boekjes. Ik nodig u uit om de zinnen die ik uitkoos te proeven en u af te vragen wat het verhaal erachter zou kunnen zijn:

  • En toch dat verlangen om te gaan wandelen. Omdat wandelen je, uiteindelijk, bevrijdt van jezelf ( Uit: Marjoleine de Vos: Je keek te ver. Van Oorschot 2020)
  • De berg ziet er onneembaar uit, dat is deel van zijn aantrekkingskracht ( Uit Bregje Hofstede: Bergje. Van Oorschot 2020)
  • Wanneer het te lang duurt voor zo’n bevestigingsteken komt, begin je je bewust of onbewust toch zorgen te maken (Uit:  Gerbrand Bakker: De 3 bestaat niet. Van Oorschot 2020)

Het zijn vier boekjes om mee te nemen onderweg in de jaszak. Van lezen over wandelingen krijg je vanzelf zin om in beweging te komen.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl


Bekijk ook deze items